Тодор Живков. Биография - Искра Баева

Тодор Живков. Биография
Автор: Искра Баева
Обем: 128 стр.
Формат в мм.: 120х170
Издател: ИК "Кама"
Мека подвързия
Дата на включване: 2007-01-30
Нашата цена: 3.19 лв
 

Книгата на доц. И. Баева излиза от печат във време, когато читателският интерес към дългогодишния управник на България все повече се засилва. До днес ние нямаме цялостно, систематично изложение на биографията на Т. Живков, написана на базата на многобройните архивни материали и спомени на съвременници. Излизащата сега, макар и кратка биография на Живков е успяла да постигне тази цел. Тя, освен всичко друго, е и свидетелство за достигнат етап на зрелост в българската историческа наука, за способността и да се заеме с осмислянето на този толкова важен и едновременно сложен, противоречив период от нашата история. Написана увлекателно, книгата се чете на един дъх и голямото неудовлетворение, което предизвиква у читателя е, ...че в крайна сметка много бързо свършва. Но такова е предназначението на поредица „Знаем ли..." — да предизвика интереса на читателската аудитория към значима историческа тема, да даде минимума от знание, който да послужи за по-просторното и изучаване. В издателството се надяваме, че в породената от книгата дискусия самата авторка ще набележи онези насоки на развитие на темата, които биха подготвили и едно по-обемно академично изследване. Ние ще го очакваме с интерес. Като много от съвременниците на режима, винаги съм бил любопитен да науча например повече за широко коментираната агент-провокаторска дейност на Живков в комунистическото движение, по подозрение за което има данни, че е изключен от БКП през 30-те години на XX век. (вж. Ангел Григоров Тодор Живков - живот с въпросителни С. 1994, с. 60, 62, 68) Факт впечатляващ за един Генерален секретар на комунистическа партия.
Книгата ще представлява интерес не само за широката публика, изкушена от проблемите на историята, но и за професионалните социолози и политолози. И на тях заедно с историците се пада отговорността да дадат обективната оценка за режима на Живков, от която толкова се нуждаем. Въпросът не е само дали зад биещата на очи интелектуална ограниченост на Живков се крие шлифована с годините политическа повратливост (по точно интригантство), а какво ни остави Живков в наследство след толкова години власт? Не е ли той истинският баща на ширещия се днес морален упадък, истинският баща на себичността и нихилизма, поразили българското общество? И още по-интересният въпрос: До къде се простираха прерогативите на Живков и докъде тези на системата, наречена тоталитарна? Т. е. кое от това, което ставаше в периода на живковизма (добро или лошо), бе резултат на неговите инициативи и манталитет и кое на действието (ефикасно или не) на самата система?
Въпроси, въпроси, десетилетия вече привличащи вниманието на мислещия българин, на които книгата на доц. Баева ще ни помогне да си отговорим.