Полковникът-гълъб / Сатирата - Румяна Емануилиду / Цветана Гълъбова

Полковникът-гълъб / Сатирата
Автор: Румяна Емануилиду / Цветана Гълъбова
Обем: 220 стр.
Формат в мм.: 145х210
Издател: ИК "Знаци"
Мека подвързия
Дата на включване: 2007-02-27
Нашата цена: 7.28 лв
 

Коя е Цветана Гълъбова
Родена е на 1 декември 1932 година в София. Завършила е ВИТИЗ "Кръстю Сарафов" през 1955 година. Била е актриса в Драматичен театър "Адриана Буцевска"- Бургас през 1955-60 година. В творческата й биография от този период са ролите на Невена и Ирина в "Щастие" от Орлин Василев, Лауренсия - "Фуенте Овехуна" от Лопе де Вега, Милкана - "Майстори" от Рачо Стоянов, Мария Нойбургска - "Рюи Блас" от Виктор Юго, Мели и Клея в "Езоп" от Фигейредо, Катя - "Заровеното слънце" от Орлин Василев, Варя - "Вишнева градина" от Чехов и други.
Първата говорителка на Българска национална телевизия (1960-61 г.). От октомври 1961 до 1991-ва година в продължение на 30 години е неизменно в състава на Държавен сатиричен театър, където пресъздава десетки интересни образи - Госпожа Големанова от "Големанов" на Ст.Л.Костов, Зафирка в "Кандидати на славата" от Иван Вазов, Госпожа Компоти в "Четвъртият прешлен" от Марта Ларни, Госпожа Пернел - "Тартюф" от Молиер, Марфа - "Мъртви души" от Булгаков /по Гогол/, Дамата - "Фунт стерлинг" от Шон O”Кейси, дама Истерина - "Мистерия Буф" от Маяковски, Вещицата - "Старчето и стрелата" от Никола Русев, Глумова - "И най-мъдрият си е малко прост" от Александър Островски и други.
Пенсионира се през 1991 година. Спътница е на театралния и кинорежисьор Методи Андонов и на актьора Петър Слабаков. Майка на Милена и Невена Андонови.