Отвъд дисциплинарните (само)ограничения. Сборник в чест на проф. Елена Михайловска - Съст. Майя Грекова, Петя Кабакчиева

Отвъд дисциплинарните (само)ограничения. Сборник в чест на проф. Елена Михайловска
Автор: Съст. Майя Грекова, Петя Кабакчиева
Обем: 316 стр.
Формат в мм.: 170х240
Издател: ИК "Климент Охридски"
Твърда подвързия
Дата на включване: 2007-02-28
Нашата цена: 13.65 лв
 

С настоящия сборник приятели и почитатели на проф. Елена Михайловска засвидетелстват своята обич, възхищение и уважение към добрия и внимателен, но в същото време чувствителен и откликващ колега, винаги добронамерен читател и събеседник, но и толерантен критик. С просветения си спокоен академизъм, с трезво преценяващото, балансирано, тактично поведение и същевременно с ясна морална граница, която задава достолепието му, с неизтощимото си любопитство към истории, хора, светове, събития проф. Елена Михайловска не просто е неотменна част от българската хуманитарна общност, а й придава особено обаяние. Разнообразието и многоцветността на публикуваните тук статии отразяват богатството от теми, широката гама на интелектуалната чувствителност на творчеството на проф. Е. Михайловска, чийто плод са много студии и книги в полето на хуманитаристиката и социалните науки. Основните й публикации са: Невена Коканова (1974), Съвременното кино: между литературата и телевизията (1979), Кино и съвременна култура (1980), Андре Малро: културологичен портрет (1983), Националната Културно-художествена традиция и българското кино (1985), Цивилизация и цивилизации: теории и идеи на XX век (1991), Кучешки истории (1995), Франция - вечната и новата (1997), Памет и преход (1999), Митът Париж. Щрихи към интелектуалната биография на едно и повече български поколения (2001), Възхвала на (г)локалното или културният факт днес: между глобалното и локалното, между диалога и сблъсъка на цивилизациите (2006).
Проф. Е. Михайловска е преподавател в Катедра „Социология" на СУ „Св. Климент Охридски" от 1989 г. и неин ръководител в периода 1991-1998 г. Преди това е била изследовател и заместник-директор на института по култура.