Корпорация Алчност. Защо корпорациите владеят света и как позволяваме това да се случи - Уейд Роуланд

Корпорация Алчност. Защо корпорациите владеят света и как позволяваме това да се случи
Автор: Уейд Роуланд
Обем: 254 стр.
Формат в мм.: 130х200
Издател: ИК "Весела Люцканова"
Мека подвързия
Дата на включване: 2007-03-22
Нашата цена: 8.18 лв
 

Защо телевизията е ужасна? Защо фармацевтичните компании крият неблагоприятни резултати от тестовете? Защо автомобилните производители продават опасни коли? Защо средата, в която живеем, ни трови? Защо храната ни е нездравословна? Защо работим по шейсет и четири часа седмично?

КОРПОРАЦИЯ АЛЧНОСТ хвърля вината за толкова много неща, които тревожат съвременното общество, пред прага на една единствена институция-съвременната публично търгувана корпорация. Превърнали сме се в общество на незаинтересовани, защото корпоративният дух, изпълващ практически цялата ни култура, е безпрецедентно и непреклонно егоистичен. Корпорацията съществува само заради една цел: правенето на печалба.

Книгата проследява възхода на корпорацията от социалното инженерство на рационализма на осемнайсети век, както и паралелния триумф на моралния релативизъм, консуматорската етика, културата на инициативата и други доминиращи ценностни системи на нашето време. Тя демонстрира как серия от погрешни психологически концепции са институционализирали алчността и егоцентричното поведение като добри за обществото.

КОРПОРАЦИЯ АЛЧНОСТ е новаторска в разкриването на корените на нашето обществено недоволство, правейки това за първи път през увеличителното стъкло на моралната философия. Всеки, на когото не е безразлично качеството на живота и самото оцеляване на човечеството, трябва да прочете тази книга.

УЕЙД РОУЛАНД е автор на повече от десет книги, в това число "Грешката на Галилео", "Духът на уеб" и "Бръсначът на Окъм". Оглавявал е катедра "Маклийн Хънтър" по етика в комуникациите в университета Райърсън в Торонто. В момента чете лекции по социална история на комуникационните технологии в университета Трент, Питърсбург. Живее близо до Порт Хоуп, Онтарио, със съпругата си Кристин.