Новият избирател - Борис Попиванов

Новият избирател
Автор: Борис Попиванов
Обем: 268 стр.
Формат в мм.: 140x210
Издател: ИК "Изток Запад"
Мека подвързия
Дата на включване: 2007-05-14
Нашата цена: 9.10 лв
 

Древногръцкият философ Платон е смятал, че познанието е твърде условно. Може да се оприличи с възприемането на човек, който лежи вързан в една пещера и наблюдава движението на различни неща чрез сенките им в дъното на пещерата. Всеки човек има своя пещера. И играта на сенките не е една и съща.
В днешното развито общество обикновеният човек всекидневно наблюдава и оценява събитията на политическата сцена чрез телевизионните образи и информациите в периодичния печат. Заедно с това той е участник в политическия процес и неговото мнение е от основно значение в демократичната система.
Анкетните проучвания дават системно обобщена количествена представа за масовите нагласи. В тези данни, колкото и да са точни, всяко мнение е само абстрактна единица, подведена под общ знаменател. Какви са мотивите на отделните хора, извлечени от техния собствен житейски опит, защо дават една или друга оценка, каква е тяхната типология и логика, какви са общите черти и индивидуалните особености на техните нагласи, какви предложения имат - всичко това остава вън от границите на стандартните анкетни проучвания. Затова в модерната социология количествените методики се допълват все по-настойчиво с качествени. Такива са преди всичко т.нар. дълбочинни (полу-стандартизирани или свободни) интервюта.
Институтът за социални ценности и структури "Иван Хаджийски" предлага на читателите повод за размисъл и възможност са "сверите часовника си".