Тайната на Йеронимус Бош - Петер Демпф

Тайната на Йеронимус Бош
Автор: Петер Демпф
Обем: 368 стр.
Формат в мм.: 145х210
Издател: ИК "Унискорп"
Мека подвързия
Дата на включване: 2007-06-01
Нашата цена: 14.56 лв
 

В малък град се води люта битка за власт между градския съвет, доминиканците, инквизицията и страховитата секта на адамитите. Младият Петроний Орис, чирак при художника Бош, попада на тайна, която застрашава живота му. За художника се знае твърде малко. Той е тайнствена личност, с още по-тайнствено творчество, в чиито хаотично преплетени образи: абсурдни и сластолюбиви, самозабравили се свине в човешки кожи, са скрити неразгадани и до днес послания. Известно е обаче, че е бил толкова велик художник и учител, та от цял свят при него са се стичали млади таланти, за да чиракуват и се образоват.
Паралелно с това повествование авторът разказва за покушението през 1998 г. срещу известния триптих на Бош „Градината на земните удоволствия“ в мадридския музей „Прадо”, където се завързва съвременната част от интригата.
Историческият трилър Тайната на Йеронимус Бош е обсебен от загадъчната личност и творчество на световноизвестния художник. Минало и настояще още повече заплитат призрачната мистичност около личността на Бош.

Демпф е създал роман, в който по невероятен начин свързва история, изкуство, напрежение и тайнственост.
Ди Велт

Тайната на Йеронимус Бош е написана толкова безупречно, че читателят, редом с героите в романа, става интелектуален детектив и анализатор на изключителната творба на Бош.
Зюддойче Цайтунг