Състоянието на планетата. Нашето бъдеще в градовете - Институт Уърлдуоч

Състоянието на планетата. Нашето бъдеще в градовете
Автор: Институт Уърлдуоч
Обем: 338 стр.
Формат в мм.: 165х235
Издател: ИК "Книжен тигър"
Мека подвързия
Дата на включване: 2007-07-12
Нашата цена: 10.92 лв
 

Из предговорите: Чарлз Дикенс, Емил Зола, Якоб Рийс и Едуард Мейхю са изиграли важна роля за подобряване на политиката в градовете по своето време. Днес изследователите и авторите на доклади като Състоянието на планетата 2007 помагат за повишаването на чувствителността на широката общественост към най-големите проблеми на нашето време.
Ана Тибаюка
Изпълнителен директор на Програмата на ООН Хабитат, Найроби

Ако миналият век беше век на урбанизацията, двадесет и първи век ще бъде век на градовете. Именно в градовете ще се водят решителни битки за качеството на живота и техният изход ще има определящо влияние върху околната среда на планетата и човешките отношения.
Почитаемия Хайме Лърнър
Бивш губернатор на щата Парана, Бразилия, и бивш кмет на Куритиба

Намираме се на водораздела на един исторически преход - по някое време през 2008 г. повече от половината от всички хора на планетата ще живеят в градски райони. Дали това е добра или лоша новина? Градските центрове са средища на творчеството, на икономиката и двигатели на технологичния прогрес. Но недалеч от тези затворени анклави от луксозни домове децата в бордеите често умират от болести, разпространявани от замърсена вода, докато отчуждението, трафикът на наркотици и насилието подкопават местната и глобалната сигурност. Местните власти от Богота до Лондон се проявяват като екологични новатори, но градовете все още имат непропорционално влияние върху широк кръг проблеми като измененията на климата и пандемичните болести.
Това издание на Състоянието на планетата разглежда промените на начините, по които градовете се управляват, изграждат и живеят и как това може да промени баланса към по-здравословно и мирно градско бъдеще. Авторите изследват състоянието на водоснабдяването и канализацията, градското земеделие, местното производство на енергия, "зелените" транспортни възможности, подготвеността за бедствия, местната икономическа стабилност и много други. Представените моментални снимки на градове от Тимбукту до Лос Анджелис дават поглед към очарователното многообразие на градския живот.

Най-пълното, актуално и достъпно обобщение за околната среда.
- Е. О. Уилсън, носител на наградата "Пулицър"