Състояние на война. Тайната история на ЦРУ и администрацията на Буш - Джеймс Райзън

Състояние на война. Тайната история на ЦРУ и администрацията на Буш
Автор: Джеймс Райзън
Обем: 228 стр.
Формат в мм.: 130х200
Издател: ИК "Махалото"
Мека подвързия
Дата на включване: 2007-08-10
Нашата цена: 10.92 лв
 

Пулицър за "Най-добър национален репортаж" за 2006 г.

Джеймс Райзън изважда на бял свят безброй истории за злоупотребите с властта на администрацията на Буш. С помощта на примери, простиращи се от непозволено подслушване до събиране на тайна финансова информация, той непрекъснато доказва, че изпълнителната власт надхвърля опасно и не съблюдава ограниченията и взаимния контрол, като дори пази в тайна това дори от съюзниците си в Конгреса. До известна степен "тайната история" на управлението на Буш се разкрива отчасти благодарение на Райзън и неговата "Състояние на война".
В нов послеслов към изданието с меки корици Райзън описва войната на два фронта, която в момента води президентът Буш - вътре в страната, срещу Конгреса и Върховния съд, докато администрацията му все повече е ограничавана да не извършва злоупотреби с властта. Другият фронт е Близкият изток, където огромното хазартно начинание на Джордж Буш да предизвика демократична революция все по-отявлено се проваля. Трябва да усвоим уроците от историята на Райзън сега, преди да е станало прекалено късно.

Тази книга е уникална сама по себе си - смела журналистическа разработка, основана на достоверни факти. Наградата Пулицър не се дава просто така. Тя е оценката на сволодните хора за страмежа за защитаването на най-голямата ценност на демокрацията - свободата. След Буш-младши светът няма да е същият. Може би след тази книга мисленето ви ще получи някаква достоверна гледна точка защо.
Из предговора за българското издание от Емил Спахийски

"Заклеймяваща и изумяваща... Като репортер по въпросите на националната сигурност в "Ню Йорк Таймс" Райзън пише едно от най-добрите журналистически разследвания на нашето време, свързани с Централното разузнавателно управление и зле функциониращите взаимоотношения между Белия дом и американската разузнавателна общност... Като един от най-добрите репортери по въпросите на националната сигурност в журналистическата гилдия на Вашингтон Райзън е доказал правотата на анализите си... "Състояние на война" е навременно напомняне, че американската журналистика има по-високи цели от това да бъде повърхностен проводник на най-долно обществено-популярно ниво. Някъде зад известността се крият проблеми и виждания, които имат значение. Книгата на Джеймс Райзън е важен принос за общото добруване на страната, написана на даровит и смел репортер."
Лос Анджелес Таймс