Слънцето на Бреда - Артуро Перес-Реверте

Слънцето на Бреда
Автор: Артуро Перес-Реверте
Обем: 254 стр.
Формат в мм.: 130х200
Издател: ИК "Еднорог"
Мека подвързия
Дата на включване: 2007-09-03
Нашата цена: 8.71 лв
 

Каква тайна крие "Предаването на Бреда" от Веласкес и защо липсват някои от стиховете в "Обсадата на Бреда" от Педро Калдерон де ла Барка? Отговорите на тези въпроси Артуро Перес-Реверте открива в един стар ръкопис - спомените на Иниго Балбоа, войник във Фландрия и Италия, поручик-знаменосец, сражавал се при Рокроа, капитан от гвардията на крал Филип ІV. Същият този ръкопис и някои неизвестни подробности, свързани с паметни събития от испанската история, дават основата на поредицата "Приключенията на капитан Алатристе".

Фландрия, 1625 г. Пред стените на Бреда капитан Алатристе, редом с верния си помощник Иниго Балбоа, се сражава за честта на Испания. Гладът и страданията не успяват да сломят духа на испанската войска. Младият Иниго за първи път се сблъсква с ужаса и безмилостните закони на войната, осъзнава нейното безумие и величието на обикновения войник. С гордост и мъка Иниго описва последните велики битки на испанските легиони.
Капитан Алатристе е един от безименните герои, благодарение на които обсаденият град най-сетне е върнат на испанската корона – исторически миг, запечатан в една от най-прочутите картини на Диего Веласкес. Алатристе оцелява в метежи, дуели и кървави сражения – но човекът, който държи на своето достойнство и чест, винаги пречи някому.

С шпага и отчаяна храброст капитан Алатристе се сражава за честта на Испания в "Слънцето на Бреда" – трета част от романтичния приключенски епос на Артуро Перес-Реверте.