Колекция разкази - Карел Чапек

Колекция разкази
Автор: Карел Чапек
Обем: 416 стр.
Формат в мм.: 125х210
Издател: ИК "Унискорп"
Твърда подвързия
Дата на включване: 2007-09-11
Нашата цена: 15.47 лв
 

Световноизвестният чешки писател и драматург КАРЕЛ ЧАПЕК е роден през 1890 г. в Мале Сватоньовице в семейството на селски лекар. Учи философия в Прага, Берлин и Париж. През 1917 г. се заселва в Прага и започва работа като журналист. Литературният дебют на Чапек е през 1916 г. Голяма част от ранните си произведения създава в съавторство с брат си Йозеф, който е художник, и илюстрира няколко от книгите на Карел. През 1920 г. е публикувана пиесата му "Р.У.Р.". В нея за първи път той използва думата "робот", впоследствие навлязла във всички езици по света.
В края на 20-те и началото на 30-те години на миналия век пише основно хумористични разкази, спечелили му милиони читатели.

"КОЛЕКЦИЯ РАЗКАЗИ" възражда прекрасните произведения на Карел Чапек:
"Разкази от единия джоб", "Разкази от другия джоб", "Книга апокрифи".

"Разкази от единия джоб" са издадени за първи път през януари 1929 г. в Прага. В интервю писателят споделя, че е събирал материалите в продължение на двайсет години. Това му позволява всеки ден да пише по разказ. Обмислял ги е докато пътува в трамвая към редакцията. "Всички истории са взети от живота. Първоначалният ми интерес към детективския жанр има чисто познавателни корени: как се опознава и открива действителността. Ето защо "Разкази от единия джоб" са познавателни. Но едва започнал да се занимавам със света на престъпленията, дори против собствената си воля, се увлякох по проблеми на правосъдието. И така към познавателните разкази прибавих и юридически".

"Разкази от другия джоб" също излизат през 1929 г. Най-напред са печатани във в. "Людове новини". Чапек оценява тези си произведения като по-свободни: "тук по-скоро ме интересуваха чисто житейски проблеми, търсех проблясъци на човечност и нежност в ежедневието".

"Книга апокрифи" е публикувана през 1932 г. и попълва галерията от образи на чудесния разказвач.
Блестящият талант на разказвач, своеобразният ироничен поглед към света и язвителният хумор осигуряват на Карел Чапек световно признание.