Невроотология - Д-р Георги Ангов, д.м.

Невроотология
Автор: Д-р Георги Ангов, д.м.
Обем: 256 стр.
Формат в мм.: 145х215
Издател: ИК "Сиби"
Мека подвързия
Дата на включване: 2007-09-22
Нашата цена: 12.00 лв
 

Световъртежът и нарушеното равновесие са сред най-честите оплаквания, срещани у пациентите. Факт е също, че до неотдавна световъртежът беше един от „мистериозните” симптоми в медицинската практика. За много лекари диагностицирането на световъртежа се свежда единствено до ориентировъчно и невинаги точно отграничаване на централен от периферен световъртеж; а “успешното” му лечение много често се дължи на естествените компенсаторни механизми в организма.
Общоприетите схващания за възникване на вертижните синдроми като “следствие от мозъчно-съдова недостатъчност”, “ошипяване на шийния отдел на гръбначния стълб” и др., обясняват много малка част от тези заболявания. В последните години вестибулологията разкри множество факти, доказващи ролята на невродегенерацията, вирусните инфекции, автоимунните нарушения и не на последно място - психологическите фактори във възникването и развитието на равновесните разстройства.
Основната цел на тази книга е да се убедят лекарите, срещащи проблема световъртеж, че той е лесен за диагностициране и в много случаи поддаващ се на лечение симптом. В първите глави са разгледани накратко анатомията, физиологията и патофизиологията на вестибуларната система. Анализирани са подробно основните моменти при снемане на анамнезата на болен със световъртеж. Отделена е една глава за клиничното изследване на вестибуларната система. За лекарите със специален интерес към проблема е отделена глава за обективното изследване на вестибуларния апарат – нистагмография и постурография. Останалите глави са посветени на по-често срещащите се заболявания, които се проявяват със световъртеж. В последната глава е направен преглед на физикалното лечение на равновесните разстройства.