Гепардът - Джузепе Томази ди Лампедуза

Гепардът
Автор: Джузепе Томази ди Лампедуза
Обем: 288 стр.
Формат в мм.: 130х210
Издател: ИК "Унискорп"
Мека подвързия
Дата на включване: 2007-10-01
Нашата цена: 14.56 лв
 

"Гепардът" от Джузепе Томази Ди Лампедуза е поредното ново попълнение в издателската поредица КЛАСИКА.
Изданието се посвещава на 50-годишнината от смъртта на автора.

Джузепе Мариа Фабрицио Салваторе Стефано Виторио Томази, херцог на
Палма ди Монтекиаро и принц ди Лампедуза е роден на 23 декември 1896 г. в сицилианския град Палермо. Семейството му е една от най-старите и влиятелни фамилии сред сицилианската аристокрация. По-късно загубва влияние и е принудено да продаде много от именията си.

Желая да се направи всичко възможно за публикуването на "Гепардът". Валидният оригинал е събран само в една голяма тетрадка, написан на ръка – заявява в завещанието си Лампедуза. И тук се появява въпросът: какъв е романът, който първите и читателите след тях са чели и доколко неподправен и автентичен е бил той? Споровете за текстовата достоверност на "Гепардът" не стихват и до днес.
Мощната сила на това ново издание, обогатено с два материала, изпуснати както при машинописния текст, така и при ръкописния, ще възстановят за читателя облика на човека Лампедуза още по-жизнен отпреди.
През последните години в архиви са открити разнообразни авторски текстове, свързани с "Гепардът", които за първи път се публикуват в настоящето издание и по неоспорим начин го обогатяват.
За "Гепардът" Лампедуза посмъртно получава литературната награда "Премио Стрега". Филмът на Лукино Висконти, създаден по романа "Гепардът", е удостоен със златната палма на фестивала в Кан. Легендарно е участието на Бърт Ланкъстър в ролята на Салина, Клаудия Кардинале като прекрасната Анджелика и Ален Делон – Танкреди.

"За да остане всичко както си е, трябва всичко да се промени."
Джузепе Томази ди Лампедуза