Съвременната геополитика. Основните разделителни линии - Паскал Бонифас

Съвременната геополитика. Основните разделителни линии
Автор: Паскал Бонифас
Обем: 274 стр.
Формат в мм.: 145х215
Издател: ИК "Кама"
Мека подвързия
Дата на включване: 2007-10-04
Нашата цена: 9.10 лв
 

Международните отношения не се ограничават с дипломацията. Те са социална практика и наука, която се опира на постиженията на цялото хуманитарно знание. Такъв подход преследва проф. Паскал Бонифас — авторът на тази книга. Той и негови колеги търсят заличаването на националното и интернационалното в ежедневието и в това виждат „необходимостта международните отношения да се освободят от маргиналността си" като академична дисциплина. Книгата "Съвременната геополитика" включва лекционният курс, четен първо в Института по политически науки в Париж през 1990 г., развил се по късно в дискусия с други прочути изследователи на геополитиката.
Световната сцена става глобална, свидетели сме на разпад, преструктуриране и раждане на нови структури на различни нива. Държави, империи, федерации, региони преживяват трансформации. Дискусиите за държавата, суверенитета, ролята на международните организации са отворени и от различни страни постъпват решения в различни посоки.
Как се ражда новото мислене? Ценности, интереси, идеологии или култури стоят в основата му? По какво може да се ориентира новият гражданин на света в тенденциите на развитие и може ли да има отношение и влияние върху тях?
Авторът казва, че е написал учебник по геополитика. Така е, в него студентите ще научат всички основни факти и доктрини от периода след Втората световна война. Но заедно с фактите авторът мисли за тенденциите и перспективата на световното развитие.