Неизвестно за известни български музиканти. Част първа - Весела Желева и колектив

Неизвестно за известни български музиканти. Част първа
Автор: Весела Желева и колектив
Обем: 428 стр.
Формат в мм.: 150х220
Издател: ИК "Изток Запад"
Твърда подвързия
Дата на включване: 2007-10-29
Нашата цена: 20.02 лв
 

Това издание – първо по рода си – е израз на преклонението пред артистичното дело на плеяда забележителни български музикални интерпретатори и педагози. Благодарение на тях българското музикално-изпълнителско изкуство е добре познато по целия свят.
Разбира се, бе невъзможно всички да се съберат в една книга, дори тя да е в две части. Наложи се мъчителен подбор; за съжаление извън включените в двете части 121 имена останаха немалко равностойни на тях колеги. Не е изключено в бъдеще да се появи продължение на книгата.
В първата част на книгата са включени изтъкнати представители на гилдиите на оркестровите диригенти, пианистите, изпълнителите на духови и ударни инструменти, фолклорните изпълнители. Безспорно едно от съществените достойнства на книгата е, че в нея са включени много непубликувани до този момент снимки.
В последно време стават очевидни определени агресивни манипулации, най-често с нехудожествени (меко казано) музикални образци, натрапвани с явна комерсиална цел от медии и продуценти. Те съумяха да осъществят частична подмяна на истинските художествени стойности с ерзаци и на артистите-явления с безстойностни еднодневки.
Голямата цел на книгата „Неизвестно за известни български музиканти“ е да възстанови творческото дело на истинските музикални звезди, чиито имена е недопустимо да тънат в забрава – като отплата за това, че направиха световноизвестно името на България!