Казуси по наказателно право. Обща част - Лазар Груев, Ралица Илкова

Казуси по наказателно право. Обща част
Автор: Лазар Груев, Ралица Илкова
Обем: 416 стр.
Формат в мм.: 130х200
Издател: ИК "Сиби"
Мека подвързия
Дата на включване: 2007-10-31
Нашата цена: 19.00 лв
 

Книгата не е в наличност
Казусите са разработени за студенти от юридическите факултети. Всеки от тях почива на действителен случай, като по обясними причини са променени имената и част от другите фактически данни. Това е първият подобен сборник от 1974 г. насам, когато излизат “Казуси по наказателно право на Народна република България” от Димитър Михайлов и Цветан Ценков (но по измислени от авторите казуси). Основното нововъведение във второто издание е допълването на казусите с релевантна съдебна практика по всеки раздел от разглежданата материя. По този начин сборникът се превръща в своеобразен справочник, систематизиращ типични казуси от съдебната практика в годините от 1955 до 2006, възможните въпроси към тях и решенията на върховната съдебна инстанция (ВС и ВКС) по аналогични случаи. Идеята е максимално доближаване на подготовката по наказателно право до изискванията на живота и съчетаване на придобитите теоретични знания с опита на практикуващите юристи.
След всеки казус са изложени основни и допълнителни въпроси, с които авторите целят да провокират анализа. Идеята е бъдещите юристи да развият способността за обосноваване на една или друга теза, за да бъдат приложени конкретно натрупаните до момента абстрактни теоретични знания. Във второто издание е съкратен броят и обемът на отделните казуси, като са прецизирани данните за фактическата обстановка. Радикално са съкратени излишните и са преформулирани голяма част от останалите въпроси.
Подборът на казусите, систематизацията на допълнителните въпроси и запознаването с основната съдебна практика целят максимално разбиране и усвояване на наказателноправната материя.
Практическата ориентация на този сборник с юридически задачи ще спомогне студентите да придобият умението за формулиране на правилни въпроси и мотивирани правни решения, съобразени с действащото право. Това е особено важно, защото в бъдеще в съдебните зали ще става дума не за упражнения, а за човешки съдби. Ползата от сборника се допълва и предвид факта, че в конкурсите за постъпване на работа в органите на съдебната власт решаването на казус е един от елементите на изпита.
Сборникът включва казуси по общата част на наказателното право. Предстои второ, преработено и допълнено издание на „Казуси по наказателно право – особена част”.