MATLAB 6-7 . Преобразувания, изчисления, визуализация. Част II - Йордан Тончев

MATLAB 6-7 . Преобразувания, изчисления, визуализация. Част II
Автор: Йордан Тончев
Обем: 248 стр.
Формат в мм.: 140х210
Издател: ИК "Техника"
Мека подвързия
Дата на включване: 2007-11-05
Нашата цена: 15.47 лв
 

MATLAB е широко разпространена програмна система, изключително популярна сред инженери, изследователи, научни работници и специалисти във всички области на науката и техниката. Тя предлага огромни възможности за извършване на изчисления, аналитични преобразувания и висококачествено графично представяне на получените резултати. Гъвкава и адаптивна, благодарение на вградения програмен език от високо ниво системата може да бъде приспособена към изискванията на всеки потребител чрез разработени от самия него приложни програмни инструменти.
Книгата е предназначена да запознае читателите с възможностите нa MATLAB за решаване на различни научни и инженерни задачи. С помощта на много примери, които могат да изпълнят сами, бъдещите потребители на системата ще могат да се докоснат до огромната й мощ и постепенно да навлязат в специфичните приложения. Не са необходими предварителни познания за такъв тип програмни системи. Предполага се само, че читателят има определени навици в работата с приложения в средата на Windows и е изучавал някакъв програмен език.
Материалът е разделен в две части. В първата част са разгледани базовите функции на ядрото на MATLAB, инструментът за създаване на електронни документи Notebook и пакетът за аналитични преобразувания Symbolic Math Toolbox. Освен простите примери, които илюстрират действието на отделните функции и команди, са включени и някои програми на MATLAB, подготвящи читателя за втората част на книгата.
Във втората част са разгледани методите за решаване на обикновени диференциални уравнения със средствата на MATLAB. Дадено е кратко описание на пакета PDE Toolbox (Partial Differential Equations) за решаване на частни диференциални уравнения по метода на крайните елементи. Включените в тази част програми са главно от областта на динамиката и трептенията на механични системи, но всеки специалист може да ги ползва като примери за решаване на определен тип задачи.