Фрида Кало. Диего Ривера - Гери Саутър

Фрида Кало. Диего Ривера
Автор: Гери Саутър
Обем: 510 стр.
Формат в мм.: 275х335
Издател: ИК "A&T Publishing"
Твърда подвързия
Дата на включване: 2007-11-29
Нашата цена: 99.19 лв
 

Творбите на Фрида Кало са отражение на живота и работата й и точно тази комбинация увлича читателя. Картините й са хроника на нейния живот и рядко се случва да се научи толкова много за един художник от това, което тя влага в творбите си. Фрида Кало наистина е мексиканският дар за историята на изкуството. Тя е само на осемнадесет, когато ужасна автобусна катастрофа завинаги променя живота й, оставяйки я инвалид и под бремето на непрестанни болки. Независимо от това експлозивният й характер, суровата решителност и усилена работа й помагат да оформи артистичния си талант. До нея е великият мексикански художник Диего Ривера, чиято маниакална страст към жените не й попречва да го спечели с чара, таланта и интелигентността си. Кало скоро се научава да разчита на успеха на съпруга си за изучаването на света, като по този начин създава свое собствено наследство и се заобикаля с група близки приятели.
Личният й живот е бурен и тя често изоставя връзката си с Диего, за да се впусне в някоя бисексуална афера. Въпреки това Фрида и Диего успяват да запазят изстрадалата си любов. Историята и картините, които Кало ни оставя, описват дръзкия живот на жена във вечно търсене на истинската й същност.

Гери Саутър, авторът на "Фрида Кало - другата страна на огледалото", превъзмогва огромното си възхищение към Диего Ривера, за да отдаде дължимото на човешкото измерение на художника, което се разкрива чрез политическите му убеждения, любовните му афери и вярата, че "тази истина е Мексико, езикът на мислите му, кръвта във вените му, лазурното небе над вечното му жилище."

Гери Саутър придобива научна степен в Института по изкуство в Чикаго и след това продължава да извършва различни проучвания там. Самият той е художник и е излагал своите рисунки и фотографии в Института по изкуство в Чикаго, Арт музея във Финикс и много други галерии. От 1997 г. насам е издал повече от двадесет книги, които се продават с огромен успех. Неговите непрестанни проучВания в областта на историята на изкуството и архитектурата, острото му перо и придобитият опит добавят динамичен аспект в изучаването на живота на художниците и описанието на творбите им.