Егономика - Дейвид Маркъм и Стивън Смит

Егономика
Автор: Дейвид Маркъм и Стивън Смит
Обем: 264 стр.
Формат в мм.: 130х200
Издател: ИК "Обсидиан"
Мека подвързия
Дата на включване: 2008-01-25
Нашата цена: 9.10 лв
 

Бизнес консултантите Маркъм и Смит представят различните аспекти на “егото” и разсъждават как то може да бъде използвано за поощряването на индивидуалния талант и постигането на добри бизнес резултати. Въпреки че думата събужда негативни асоциации, според авторите егото е важна предпоставка за успех в бизнеса. Хората, които умеят да използват егото си, са по-самоуверени и по-ефективни от останалите, които са уязвими и често са принудени да заемат отбранителна позиция.

Егото е като свободните радикали. В подходящата доза егото е положително качество, осигуряващо здравословно количество увереност и амбиция. То прогонва несигурността, страховете и апатията. Но ако го изпуснем от поглед, егото излиза извън контрол. Основните “клетки”, които напада то, са нашите таланти и способности – или чрез свръхсамоувереност и подхранване на илюзията, че сме по-добри, отколкото сме всъщност, или като ни лишава от самоувереност, така че губим доверие в способността си да използваме пълноценно качествата си. Силата на егото е огромна и безмилостна...
Егото притежава някаква двойствена природа: едновременно е и ценен актив, и тежък пасив. Но необходимо ли е изобщо да се управлява то? Защо излиза, че егото е задължително качество, ако искаме да успеем, и същевременно – ако е прекалено раздуто – често се оказва спънка по пътя към успеха? Кои са предупредителните сигнали, че егото ни излиза извън контрол? Кои са трите принципа на егономиката, чието спазване гарантира успех в бизнеса и в личния ни живот?
Дейвид Маркъм и Стивън Смит

Каква блестяща и страхотно полезна книга! Толкова истинска и необходима. Занимава се с проблем, който рядко излиза на преден план, но предопределя всяко наше действие, всяка наша стъпка, всеки наш успех или неуспех... Задължително четиво за всеки, който иска да контролира живота си.
Стивън Кови, автор на “Седемте навика на високоефективните хора”