За юношите и техните родители - Д-р Хуан Мелгоса

За юношите и техните родители
Автор: Д-р Хуан Мелгоса
Обем: 194 стр.
Формат в мм.: 175х250
Издател: ИК "Нов живот"
Твърда подвързия
Дата на включване: 2008-02-21
Нашата цена: 22.57 лв
 

Новите социални и културни условия показват, че по пътя си към съзряването младите хора се сблъскват с почти непосилни за тях предизвикателства. Никой друг етап от живота на човека не е изпълнен с повече драстични промени, преоценки, притеснения, съмнения и несигурност от ЮНОШЕСТВОТО. Екзистенциална криза, търсене на идентичност, лутане в многопосочния свят на идеологиите, хиперактивност, необяснимо бунтарство, крещяща нужда от самоуважение, крехка душевност и болезнена уязвимост, тръпката на първата любов, първите сексуални трепети... Ако тези преживявания не бъдат правилно оценени и разбрани от възрастните, ако не бъдат разумно анализирани и "лекувани", личността на юношата ще остане белязана за цял живот с незрялост, небалансираност, мъчителни комплекси и чувство на неувереност. Според специалистите годините на ЮНОШЕСТВОТО са критични за душевното здраве на човека през следващите етапи от живота му.
Авторът на книгата предлага практични модели за общуване с юношите, които могат да повлияят върху развитието на характера им и върху тяхното оформяне като личности.

* 10 заповеди за родители на тийнейджъри.
* Как да превъзмогнем пропастта между поколенията?
* Какво искат юношите от своите родители?
* Какво трябва да знаят юношите за родителите си?
* Липсата на разбиране - резултат от липсата на общуване.
* Приятелските връзки - опасни или желателни?
* Как да предотвратим самоубийствата сред тийнейджърите?
* Истинското лице на наркотиците и психологическите механизми на пристрастяването.
* Хазартът - наркотик без химия.
* Психически и физиологични промени, проблеми, свързани със сексуалността, най-често срещаните психични смущения (анорексия и булимия).