Клетвата - Фридрих Дюренмат

Клетвата
Автор: Фридрих Дюренмат
Обем: 160 стр.
Формат в мм.: 125х200
Издател: ИК "Унискорп"
Мека подвързия
Дата на включване: 2008-04-02
Нашата цена: 7.28 лв
 

Малко преди да се пенсионира и да отлети за Аман, комисар Матей е изправен пред най-важния случай в кариерата си. В гората край Мегендорф е намерен трупът на момиченце. Гритли Мозер е заклана с бръснач. Комисарят дава пред отчаяните родители най-трудната клетва в живота си - да залови убиеца.
Жителите на градчето са убедени, че престъпникът е познатият им амбулантен търговец и настояват за наказанието му. Единствен Матей се усъмнява в привидните улики. В училището на жертвата той попада на нейна рисунка, която му подсказва, че убиецът е друг. Урсула, приятелката на Гритли, му разяснява нарисуваното - момиченцето се е срещало с великан и той й подарявал таралежи. В същото време основният заподозрян се самоубива в килията и всички си отдъхват. Само Матей знае, че още не е изпълнил клетвата.

Фридрих Дюренмат е швейцарски белетрист, есеист, драматург, поет и художник. Роден е на 05. 01. 1921 г. в Конолфинген, село в кантон Берн, в семейството на протестантски пастор. Следва теология, философия, естествени науки и литература в Берн и Цюрих. Работи като график и театрален критик. Има огромен принос за съживяването на немскоезичния театър след Втората световна война.
Дюренмат си създава световно име преди всичко като драматург, който с моралистичен патос търси нравствената си позиция отвъд идеологиите и класовата борба. Но литературния си път започва като прозаик. Пише разкази, повлияни Франц Кафка и Ернст Юнгер. Следват сборникът Градът (1952) и първият му роман Съдията и неговият палач. После издава Подозрението (1953), прозаичната комедия Един грък търси гъркиня (1955), новелата Авария (1956) и романът Клетвата (1958). Фридрих Дюренмат се утвърждава като майстор на психологическата проза, като сатирик с остър усет за гротескното и абсурдното.
Отхвърля всяка художествена, политическа или религиозна закостенялост. За своя задача определя да бъде не терапевт, а диагностик, не идеолог, а скептичен опонент, чиято литература трябва да провокира у публиката объркване и критически рефлекси. Оживени от митологични, профанно- и религиозно-исторически, както и от естественонаучни теми, в произведенията му става дума за правда и несправедливост, сила и власт, безсилие и милост; героите му са съдии и обвиняеми, палачи и жертви.
Дюренмат умира на 14. 12. 1990 г. в къщата си в Нюшател.