Операция "Меморандум" - Александър Смоленски, Едуард Краснянски

Операция "Меморандум"
Автор: Александър Смоленски, Едуард Краснянски
Обем: 576 стр.
Формат в мм.: 130х200
Издател: ИК "Прозорец"
Мека подвързия
Дата на включване: 2008-04-08
Нашата цена: 13.65 лв
 

Действието на този политически трилър започва през 2006 г., но след това авторите се връщат към събитията от началото на новия век. Предишният президент на Русия Борис Уралов е избрал свой приемник и го е накарал да подпише някакъв документ - меморандум, че в страната и при новата власт основните демократични свободи ще бъдат спазвани, Конституцията няма да бъде променена и други обещания в този дух.
Заедно с настоящия и бъдещия президент същия документ като гаранти подписват още няколко губернатори, чиновници от Кремъл и олигарси, сред които Борис Еленски и банкерът Александър Духон (за негов прототоп се смята авторът Смоленски). Всеки от подписалите получава екземпляр от документа и правото да го обнародва, ако нещата в Русия се развият не както е предвидено.
Интригата се разгръща около този документ, на който всички – и положителните, и отрицателните герои – отдават огромно значение. Всъщност създаването на този документ е резултат от зловещ заговор, който постепенно ще се разплита и ще разкрива все по-шокиращи факти за кризата на властта в Русия.
Следват изстрели, взривове. Агенти на Федералната служба за сигурност преследват из цяла Европа храбрия бивш журналист Багрянски (неговият прототип е другият автор - Краснянски), който е взел със себе си екземпляр от същия този меморандум.
Накрая президентът трябва да направи избор с кого е. С озверелите силовици? С прогресивното човечество и дъщеря си Наташа? Също дали да промени Конституцията и да кандидатства за трети мандат?
Авторите предпазливо предупреждават, че всички действащи лица и събития в книгата нямат връзка с реалността, но не е трудно да се разпознаят прототипите на героите. Сред тях са президентът Владимир Путин, бившият президент Борис Елцин, Татяна Борисовна – дъщерята на Елцин, нейният съпруг Владимир Юмашев, бившият ръководител на кремълската администрация Александър Волошин и олигархът в изгнание Борис Березовски.