На вниманието на господин Президента 2002-2006 - Николай Слатински

На вниманието на господин Президента 2002-2006
Автор: Николай Слатински
Обем: 712 стр.
Формат в мм.: 140х215
Издател: ИК "Изток Запад"
Мека подвързия
Дата на включване: 2008-04-29
Нашата цена: 26.39 лв
 

Институциите на властта винаги са представлявали особен интерес за специалистите, медиите и гражданите. Разбира се, главното в отношението към тези институции са разултатите от тяхната дейност и това — как те отстояват националните интереси, доколко успяват в реализирането на своята основна задача - производството на сигурност за държавата и отделния човек. И все пак за нормалното функциониране на всяко демократично общество е изключително важно да има максимална прозрачност на властовите институции — как те функционират, как се вземат решенията в тях, взаимодействието им с останалите структури в управлението и с външните и вътрешните фактори на въздействие и агенти за влияние.
Ето защо книгата „На вниманието на г-н Президента" няма аналог в нашата политическа действителност, а може би и не само в нашата. Тя съдържа материали, подготвяни всеки понеделник без изключение в продължение на 5 години по лична инициатива на автора в качеството му на секретар по националната сигурност на президента Георги Първанов през неговия първи мандат.
Представена е специфичната гледна точка на автора и в същото време внимателният прочит както на казаното в тези анализи, така и на скритото между редовете, позволява да се получи безценна информация за не малко от това, което се е случвало в президентската администрация през тези 5 години. Книгата повдига леко завесата на тази институция и ни помага да си отговорим на редица важни въпроси, да си обясним логиката на поведението на българския президент и по-общо — на структурите от нашата система за национална сигурност.
Николай Слатински е бил народен представител във Великото и 36-то Обикновено народни събрания и председател на парламентарната Комисия по национална сигурност (1992—1994 г.). Той е утвърден експерт по въпросите на международната и националната сигурност и автор на две монографии и множество други научни и публицистични статии и анализи, посветени на актуални проблеми на външната политика, отбраната и сигурността.