Планетата на приключенията - 2 - Джак Ванс

Планетата на приключенията - 2
Автор: Джак Ванс
Обем: 384 стр.
Формат в мм.: 130х200
Издател: ИК "Бард"
Мека подвързия
Дата на включване: 2008-08-22
Нашата цена: 9.71 лв
 

Светът на Тчай е сложен и заплетен, колкото е вселената на “Звездни войни”. Умела подбрана смесица от научна фантастика и фентъзи, която кара звездата на Джек Ванс да блести по-ярко, отколкото във всяка негова книга. “Планетата на приключенията” е богато подправена с находчиви ситуации и занимателни странични сюжетни линии. Отделните раси са невероятно добре замислени – хората-емблеми, които предават своите характери чрез тайнствени амулети, кхораите, всеки от които притежава две души, идващи и отиващи си със залеза, или изгрева, загадъчните пнуми, обитаващи подземията на изоставените градове.
Писани в края на Шейсетте, четирите романа отразяват пищното разнообразие на фантастичната литература от епохата на “Дюна” и “Лявата ръка на мрака”, но Ванс не се нуждае от реклама, нито от специално представяне, тъй като остава свеж и интересен и днес.
Класическата серия “Планетата на приключенията” отдавна е заела почетно място сред най-великите фантастични саги на всички времена. Джек Ванс е майстор на прозата и стилист, но освен това е умел и забавен разказвач . Какво прави “Планетата на приключенията” велика? Комбинацията от класически приключенски научнофантастичен роман с великолепно разгърнати характери и вълнуващ сюжет, напрегнато действие, обогатено с невероятното въображение на автора. Сложен и интересен свят, освободен от каквито и да било логически ограничения и предразсъдъци.
Тчай е планета, обикаляща около звездата Карина 4269, на 212 светлинни години от Земята. Тя е заселена с четири съперничещи чуждоземни раси, враждуващи помежду си, както и от местните пнуми, а също и от различни човешки видове, някои от които са роби, или слуги на чуждоземците. Насекомоподобните пнуми са първоначалните обитатели на Тчай. Историята им се простира на милиони години в миналото и те гледат на нашествениците като на пикантна добавка към блестящото разнообразие на своя свят, макар че по-могъщи раси са ги принудили да се заселят под земята. Еволюционно свързани с тях са фунгите, склонни към самотен живот хищници с чудновати навици. Гущероподобните часки са пристигнали на планетата около стотина хиляди години преди началото на събитията в книгата и са разделени на три враждуващи фракции – декадентските Стари часки, цивилизованите Сини часки и подивелите Зелени часки. Хищните дирдири и амфибийните уонки са дошли сравнително скоро и в началото са воювали помежду си, но в момента поддържат несигурен мир и относителен военен паритет.

Потиснатите човешки раси включват пнумеци, часкоиди, дирдирхора и уонкоиди – всичките по един или друг начин се стараят да наподобяват своите покровители. За целта са били използвани селективно размножаване, хирургични способи и желанието на хората да се оприличават със своите господари. Пнумеците се държат в покорство чрез лекарства, часкоидите искрено вярват, че са междинен стадий от развитието на часките, дирдирхората се смятат за дегенерирал клон на дирдирите и се стараят всячески да изгладят различията с тях, а уонкоидите са единствените преводачи на уонките и като такива манипулират в своя полза господарите си. Целта на Ванс е да покаже колко различно може да стане човечеството след хилядогодишна еволюция в чуждоземна среда, макар че мотивите на отделните човешки подраси не са сходни.
Това е сцената, на която се появява разузнавачът Адам Рейт, единственият оцелял от космическа мисия, който открива, че планетата е заселена не само с чужди раси, но и с наследници на хората, откарани от родната планета преди десетки хиляди години.
Последните две книги от четирилогията описват опитите на Адам Рейт да се сдобие с космически кораб и заедно с верните си другари да се завърне на Земята, борбата му с опасния престъпник Айла Гмуреца, опасната игра с дирдирите и скитанията из подземния свят на пнумите.