ЛИТЕРАТУРА за 7. клас - Мария Герджикова, Олга Попова, Илияна Кръстева

ЛИТЕРАТУРА за 7. клас
Автор: Мария Герджикова, Олга Попова, Илияна Кръстева
Обем: 196 стр.
Формат в мм.: 165х235
Издател: ИК "Булвест"
Мека подвързия
Дата на включване: 2008-09-15
Нашата цена: 21.84 лв
 

Учебникът по литература за 7. клас е съобразен с учебния план (относно броя на учебните часове) и съответната учебна програма (относно съдържанието на обучението). Следва концепцията, заложена в учебниците за 5. и 6. клас: да се развива въображението на учениците и да се създадат предпоставки и умения за проникване в смисловата натовареност на текста.

С тази цел са разработени десет рубрики, които стимулират пълноценното възприемане на художествения текст и творчеството на учениците. Рубриките са замислени и реализирани в строга зависимост помежду им и имат задача да организират заедно с художествения текст една урочна единица.

* Въпроси и задачи – стои в центъра на урочната структура и организира работата върху художествения текст.
* Да подготвим възприемането на художествения текст! е въвеждащата рубрика. Поднася сведения от различен характер, които пробуждат интерес и подготвят възприемането на текста.
* Да знаем! – обособява понятията, като ги изяснява кратко и ясно, за да бъдат лесно разбрани и запомнени.
* Да помним! – целта на тази рубрика е да превърне знанията в умения чрез синтез и упражнения.
* Да припомним наученото! – хвърля мост към изученото в 5. и 6. клас.
* Да упражним наученото! – предлага упражнения за затвърдяване, обогатяване и разширяване на знанията и формиране на умения за анализ на художествен текст.
* Да прочетем с по-знаещите! – достъпно представя мнения и оценки на литературни историци, критици и изследователи, провокира дискусии и изразяване на собствено мнение.
* Енциклопедия – носи интересна и разнообразна информация.
* Да проверим постигнатите знания и умения! е последната рубрика. Тя въвежда тестови задачи, които имат характер на обоб­щение и преговор и служат за проверка на знанията на учениците.

Показалецът в края на учебника служи за ориентир при намирането на определени понятия, термини, явления и др.