Московска сага. Книга 2. Война и затвор - Василий Аксьонов

Московска сага. Книга 2. Война и затвор
Автор: Василий Аксьонов
Обем: 390 стр.
Формат в мм.: 130х200
Издател: ИК "НСМ Медиа"
Мека подвързия
Дата на включване: 2008-09-25
Нашата цена: 12.74 лв
 

Василий Аксьонов е една от живите икони в съвременната световна литература. През 1980 г. търпението на Кремъл се изчерпва, той е обявен за "враг на народа", принуден е да емигрира и попада в знаменитата дисидентска кохорта от руски писатели, обречени да живеят и творят извън родината си.
Професор Градов, стожерът на фамилията и един от най-известните хирурзи в Москва, по чудо оцелява в Сталинските репресии през 20-те и 30-те години. Но и двамата му синове - единият военен, а другият партиен функционер, преминават през кръговете на ада в прословутата Любянка, за да попаднат накрая в сибирските концлагери. Дъщеря му Нина, поетеса и бунтарка, е следена от НКВД, което означава, че и над нея е надвиснала гилотината на спецслужбите. Избухва обаче Втората световна война - така започва тази книга. И ситуацията в семейството на Градови се променя...

Йордан Василев, автор на предговора към българското издание: "Прочетох книгата с ужас, но и с огромен интерес, защото съм съвременник на тази епоха и защото Аксьонов умее да създава напрежение. Тези около 1000 страници на трите тома погълнах за по-малко от месец. Това е прекрасна книга за величието на руския народ и неговата интелигенция, за престъпленията, насилията и страданията на руския човек, за неуспешния, слава Богу, опит да бъде унищожена великата страна."

"Война и затвор" е книга втора от трилогията.