Класически митове - Джейн Бингъм

Класически митове
Автор: Джейн Бингъм
Обем: 96 стр.
Формат в мм.: 200х230
Издател: ИК "Унискорп"
Твърда подвързия
Дата на включване: 2008-09-26
Нашата цена: 13.65 лв
 

В “Класически митове” са събрани в едно легендите, изкуството и историята на древна Гърция и Рим. Класическата цивилизация оказва неизмеримо влияние върху западната култура. Класическите митове произхождат от най-ранните средиземноморски цивилизации: забележителните култури на минойците и микенците. Преданията за Икар, Нарцис, Персей, Херакъл, Минотавъра и Одисей вдъхновяват и до днес поети, художници и архитекти.

От „Класически митове” ще си припомните, че:
Архимед (около 287-212г. пр.Хр.) е математик, астроном, инженер и най-великият изобретател в древния свят. Създава системата на скрипеца и водоподемен винт за издигане на вода на по-високи нива. Твърди се, че е казал: “Дайте ми опорна точка и лост и ще повдигна Земята”.
Древните гърци и римляни се къпели всеки ден и втривали в кожата си благовонни масла. Римлянките нанасяли стрит варовик върху лицата и ръцете си, за да изглеждат бледи, според тогавашната мода. За руж използвали растителен пигмент, а веждите си почерняли със сажди. Някои дами се се стремели да останат млади с крем за лице от стрити охлюви.
Гърците често сравнявали Александър Велики с Херакъл. Александър е умрял на 32 години, завладял повече земи от всеки друг в световната история.
Храмът на Атина в гръцката столица се нарича Партенон, защото наричали богинята Атина Партенос, което означава „Девицата Атина”.
Освен войници римският легион включвал конни вестоносци, инженери и медици. Наред с воденето на битките от войниците се очаквало да изминават пеша по над 29 км на ден с пълно бойно снаряжение на гръб. Войните строяли укрепления и лагери, а в мирно време – пътища, мостове и канали.

Авторката Джейн Бингъм е сътворила безброй книги на исторически, религиозни и обществено-политически теми. Сред тях са: “Сикхски Гурдвари”, “Площад Тянънмън. Дните, които разтърсиха света”, „Расизъм и предразсъдъци.Къде е проблемът?” и др.