Лейла - Феридун Заимоглу

Лейла
Автор: Феридун Заимоглу
Обем: 478 стр.
Формат в мм.: 155х220
Издател: ИК "Летера"
Твърда подвързия
Дата на включване: 2008-09-30
Нашата цена: 22.70 лв
 

Феридун Заимоглу е роден през 1964 г. в анадолското градче Болу. Живее в Германия от 35 години. Следва изкуство и медицина в Кил, където и до момента работи като писател, сценарист и журналист. За творчеството си е отличен с редица литературни награди.
В романа си „Лейла” той описва трагедиите, нещастията и борбата за живот на своите герои от първата половина на двадесети век в Турция. През погледа на малката Лейла Феридун Заимоглу разказва трогателната и впечатляваща история на турско семейство от Анадола. Това е разказ за властта на една религия, за ежедневната злоупотреба на мъжете с нея и за лутанията на мюсюлманското общество между традиционното и модерното.

Лейла е най-малката дъщеря в голямо семейство, където деспотичният й баща властва с желязна ръка над съпругата и децата си. Останал без работа, той се опитва да си стъпи на краката, захващайки се с какви ли не съмнителни сделки. След безуспешния си опит да се преборят с тиранията вкъщи, братята на Лейла тръгват по свой собствен път, а сестрите й остават в очакване на мъжа, който ще бъде избран за техен жених и не спират да вярват в голямата любов. Малката Лейла успява да си извоюва малки свободи, които бързо са й отнети, когато става жена.
Едничката цел на всички е да се откопчат от задушаващата бедност и ограниченията. Единственият начин за това е да се поеме на Запад.
Един ден Лейла попада по следите на мрачна семейна тайна...
Има ли изход от вътрешната борба между предаността към семейството и религията и копнежа за лична свобода и щастие?