Римските ветерани в Долна Мизия и Тракия (I-III в.) - Илиян Боянов

Римските ветерани в Долна Мизия и Тракия (I-III в.)
Автор: Илиян Боянов
Обем: 448 стр.
Формат в мм.: 160х230
Издател: ИК "Авалон"
Мека подвързия
Дата на включване: 2008-10-16
Нашата цена: 14.56 лв
 

Настоящият труд е посветен на един изключително важен аспект от развитието на Римската империя в епохата на Принципата, а именно конституирането на ветераните като институция с огромно значение, както за римското общество, така и за процеса на романизиране на провинциите. Анализът на епиграфските, археологическите и историческите извори дава възможност за важни допълнения и преосмисляне на някои становища, обясняващи модела на заселване на римски ветерани в разглежданите провинции, както и администрирането и функционирането на различните селища и участието на ветераните в тези процеси.
Монографията е предназначена преди всичко за специалисти в областта на римската археология и история, студенти в историческите факултети, но също така и за широк кръг читатели, които проявяват интерес към древното минало на страната ни.
Авторът е завършил специалност "Археология" в СУ "Св. Климент Охридски", където защитава и докторската си дисертация върху същата проблематика. Он 2008 г. преподава римска археология в Нов Български Университет.