Съкровищата на Валкирия - Сергей Алексеев

Съкровищата на Валкирия
Автор: Сергей Алексеев
Обем: 480 стр.
Формат в мм.: 130х200
Издател: ИК "Персей"
Мека подвързия
Дата на включване: 2008-11-28
Нашата цена: 13.64 лв
 

Сензационният руски бестселър, превърнал се в култова книга за милиони читатели. Опирайки се на малко популярни научни факти, авторът изгражда добре защитена теория за арийските корени на славяните и забравеното древно познание, което може да се превърне в могъщо оръжие за посветените. Облечена в изпълнен с напрежение и загадки сюжет, тя е превърната в увлекателен приключенски трилър, който разбунва духовете.

През 20-те години на миналия век в Русия е създаден Института – тайна организация към Държавна сигурност, която да се занимава с изследване на древни загадки – не само да търси съкровища, които да обезпечат финансово младата съветска власт, но и да проникне в тайните на вечното познание. Завоеватели с интерес към мистиката като Александър Македонски, Наполеон и Хитлер са се опитвали да достигнат до тези материални и духовни съкровища. Секретна експедиция е изпратена лично от Дзержински в почти необитаемите части на Урал. Всички членове на експедицията, включително и придружаващите ги чекисти, изчезват безследно...
Десетилетия по-късно, през 80-те, тайните служби откриват в Урал странен мъж без документи за самоличност. Той казва, че името му е Авега (знаещият Пътя). Службите подозират, че е бил член на изчезналата експедиция. Авега е изпратен в централата на Института в Москва, където е поверен на младия психолог Александър Русинов. Психологът успява да установи контакт с него и научава необясними неща, свързани с древното познание.
Общуването с Авега променя Русинов. Той си изгражда теория за Пътищата – геофизични и магнитни пътища, които са били известни на древните хора, защото те са живеели в тесен контакт с природата, били са част от нея. На местата, където се пресичат пътищата, има силна енергия, която стимулира плодородието и благоденствието и развива човешките способности (при нормални обстоятелства човек използва едва 3 % от потенциала на мозъка си – това е научен факт).
След перестройката Института е закрит, бракът на Русинов се проваля и нищо повече не го задържа в Москва. С картата на Пътищата и подходяща екипировка той се отправя към загадъчните места в Урал, където са скрити древни тайни. Междувременно апартаментът му е претърсен със свръхмодерна апаратура, колата му е взривена, а самият той разбира, че е под наблюдение. Търсенето на съкровищата на древната Валкирия се оказва цел не само на хора от бившите служби, но и на разполагащи с неограничени капитали чужденци...

Съществуват ли наистина тези съкровища или представляват нещо друго? Кои са гоите (посветените) и защо всички останали се числим към изгнаниците, изгонените? Какво е предначертано за човечеството, според мъдростта на древната арийска раса, така необмислено компрометирана от фашизма? Дали светът трябва да се дели само на Изток и Запад и не е ли грешка игнорирането на Севера?
Книгата на Сергей Алексеев започва като реалистичен роман, който прераства в трилър. Случват се непредсказуеми неща. Тайни организации, шпиони и бандити изведнъж губят обичайната почва под краката си и нагазват в мистична реалност. Тайният път на познанието и идеята за арийските корени се превръщат в основа на напрегнат трилър.
Героят на Алексеев е 40-годишен самотен мъж, имал си работа със спецслужбите, тъжен прикрит романтик и авантюрист по дух.

Сергей Алексеев е роден на 20 януари 1952 г. в Томска област. До началото на писателската си кариера е упражнявал различни професии – геолог, историк, учен, следовател криминалист, журналист. Започнал да пише художествени произведения, той печели литературни награди и обичта на милиони читатели, някои от книгите му са екранизирани.
Романът му „Съкровищата на Валкирия” от години заема трайно място в топлистите на руските бестселъри. Още с излизането си разбунва духовете с оригиналните си идеи относно арийските корени на древните славяни и за кратко време се превръща в култов роман. Под натиска на читателите авторът написва още четири романа в серията.