От педиатрия към психоанализа - Доналд Уиникът

От педиатрия към психоанализа
Автор: Доналд Уиникът
Обем: 488 стр.
Формат в мм.: 145х210
Издател: ИК "Център за психосоциална подкрепа"
Мека подвързия
Дата на включване: 2008-12-08
Нашата цена: 24.57 лв
 

Съдържа 26 статии писани в периода 1931-1956 г.

Тази книга събира различни приноси, с които съм се обръщал към научна публика.
Обучаващият се няма да се обърне към тези страници за напътствия по отношение на основни психоаналитични понятия и техники. Приех за даденост познаването им, тъй като публиката ми беше съставена главно от аналитици. Бях заинтересован да изложа собствената си гледна точка и да проверя собствените си идеи, както ми се явяваха в хода на клиничната ми работа.
Клиничният ми опит беше разнообразен. Никога не съм се откъсвал от педиатричната практика, която беше отправната ми точка. За мен беше ценно да поддържам връзка със социалния натиск, с който трябваше да се сблъсквам като лекар в детска болница. Също така имах удоволствието да приемам постоянните предизвикателства на частната практика и на терапевтичните консултации. Тези интереси ми предоставиха възможност да прилагам по общ начин това, което същевременно научавах при практикуването на самата психоанализа.
Надеждата ми е, че тази книга ще покаже, че педиатрията е един от легитимните пътища към психоанализата и наистина е един добър път.

Установих, че е удобно да групирам докладите в три секции. В първата секция са препечатани две глави от една по-ранна книга (Уиникът, 1931), която сега е изчерпана, и в тези глави е представено отношението ми като педиатър преди обучението ми в психоанализа. Писах като педиатър към педиатри.
Докладите във втората секция могат да се разпознаят като произлизащи от педиатър - такъв, който се е ориентирал психоаналитично.
Третата секция е личният ми принос към настоящата психоаналитична теория и практика.

1957, Д. У. УИНИКЪТ лекар, Детска болница Падингтьн Грийн, лекуващ лекар. Детско отделение, Лондонска психоаналитична клиника