Петното - Марк Хадън

Петното
Автор: Марк Хадън
Обем: 512 стр.
Формат в мм.: 130х200
Издател: ИК "Унискорп"
Мека подвързия
Дата на включване: 2009-01-16
Нашата цена: 15.47 лв
 

Нов бестселър след книгата на всички времена СТРАННА СЛУЧКА С КУЧЕ ПРЕЗ НОЩТА

МАРК ХАДЪН е добре познат на българските читатели, любители на нестандартното и качествено четиво. С безспорния си литературен дебют за възрастни “Странна случка с куче през нощта” той печели престижните награди “Уайтбред”, “Гардиън”, както и номинация за “Букър”. Романът е преведен в 30 страни, предстояща е филмовата му премиера от “Уорнър Брадърс” с продуцент Брад Пит.
Марк Хадън не се поддава на обичайните определения за писател. Шокира критиците с невъзможността да се причисли към какъвто и да е жанр. Обикновено е подозрителен към автори, които пишат с ясно послание. За него е важно да е съпричастен към героя си, за да създаде добър роман. Освен това изключително много държи на толерантността към хората и света и това особено ярко проличава от книгите му. Друго негово отличително качество е изключителният хумор: Марк Хадън може да накара читателя да се разсмее на глас, докато чете епизод, който на пръв поглед не изглежда смешен. За най-смешните случки в живота си споделя, че не ги класира по този показател, но ясно си спомня как един следобед в училище, “когато бях на петнайсет години накарах приятеля си Хюго така да се смее, че чак повърна от смях. Бях страшно горд от постижението си”.

Най-безгрижно си мериш нов костюм в пробната на луксозен магазин и хоп… животът ти се преобръща, защото си забелязал образувание – странна, малка подутина на ханша. Стомахът ти се свива, буца засяда в гърлото ти. Така започват комично-тъжните неволи на главата на необикновеното семейство Хол.
Джордж Хол не е проблемна личност. Според него тайната на задоволството е в пълното пренебрегване на повечето неща, някои неща в живота обаче не могат да бъдат пренебрегнати. Дъщеря му внезапно решава да се омъжи повторно за възможно най-неподходящия, според семейния съвет, мъж. За майката това е нова досада, която й пречи да изживее любовната афера на зрелите си години с един от бившите колеги на мъжа си. Добре организираният и приятен живот на синчето пък става на пух и прах заради нова любов. Суматохата е невероятна.
Марк Хадън майсторски подслушва тиктакането на семейните разговори и умело подклажда напрежението във фамилната история като в криминален роман.

Хадън отлично пресъздава уязвимостта и силата на героите си, докато им инжектира хумор с абсолютна прецизност.
Пъблишърс Уикли

Горчиво-сладък и същевременно много смешен поглед към теорията на семейния хаос в действие.
Лайбръри Джърнъл

Хадън е така великолепно изразителен, така великолепно точен със способността си да влиза в начина на мислене на героите си, че “Петното” е прекрасен пример за причината романите да съществуват.
Ню Йорк Таймс Боок Ривю