Подвигът на болярина полковник Николай Киреев и Освобождението на България - Варненски и Великопреславски митрополит Кирил

Подвигът на болярина полковник Николай Киреев и Освобождението на България
Автор: Варненски и Великопреславски митрополит Кирил
Обем: 176 стр.
Формат в мм.: 130х200
Издател: ИК "Захарий Стоянов"
Мека подвързия
Дата на включване: 2009-01-26
Нашата цена: 6.37 лв
 

Когато говорим за отношенията между България и Русия, нека да уточним, че нямаме предвид нищо друго освен отношенията между народи, които вярват в Бога, които изповядват една и съща православна вяра, които са свързани помежду си с едни и същи въжделения и стремежи да изпълняват Божиите заповеди, Христовите повеления, каноните и правилата на Вселенските и Поместните събори, които се стремят към нравствено очистване и усъвършенстване, към святост и богоуподобяване. Св. ап. Павел го казва с няколко думи: "Едно тяло сте и един дух... един е Господ, една е вярата, едно е кръщението" (Еф. 4:4-5).
Българският и руският народ обаче имат и нещо повече - като славяни те имат кръвно родство, а като проливали кръвта си един за друг, особено руският заради българския, по силата на Христовите думи: "Никой няма любов по-голяма от тях, да положи душата си за своите приятели" (Иоан 15:13), тяхното родство е станало и кърваво.