История на Русия IX-XVIII век. Том 1 - В. И. Моряков

История на Русия IX-XVIII век. Том 1
Автор: В. И. Моряков
Обем: 378 стр.
Формат в мм.: 165х235
Издател: ИК "Парадигма"
Мека подвързия
Дата на включване: 2009-02-09
Нашата цена: 14.56 лв
 

Това е българското издание на "История на Русия IX-ХVIII в.", с автор проф. дин В. И Моряков, преподавател в Исторически факултет на Московския държавен университет "М. В. Ломоносов". Представената книга е първи том от цялостно издание на "История на Русия", труд на колектив учени от университета "Ломоносов" в Москва.
Много са причините руската история да е слабо застъпена у нас и на пазара да се появяват ограничен брой заглавия на наши и руски автори. Това се отнася най-вече за изследвания, представящи в цялостен вид развитието на руската държава, като тази тенденция излиза далеч извън рамките на последните петнадесет години. Предложеното преводно заглавие се явява необходимо, за да запълни една празнина на българския книжен пазар. Тази празнина съществува, въпреки че в последните години у нас се появиха няколко заглавия, включително и преводни (от руски и от френски език), посветени на вековното развитие на Русия.
Първи том обхваща IX - XVIII в. Периодът е съобразен с наложеното схващане сред руските историци за хронологическите граници на тяхната родна история. Руското средновековие е сравнително най-слабо познато у нас. Тясното преплитане на българската и руска история от края на XVIII до XX в. е обстойно изследвано в трудовете на редица автори у нас.
Книгите със средновековна тематика и авторите, които я разработват са значително по-малко. Българският читател свързва средновековна Русия най-вече с княз Светослав, до известна степен с Иван IV Грозни, с Петър I, и то благодарение на романа на А. Толстой - "Петър I", или филма "Цар Пьотр жени своя арап", с прекрасното изпълнение на Владимир Висоцки, или пък с клюките за похожденията на Екатерина II.
Поради това т. I на "История на Русия" е необходим не само за специалисти историци, но и за четящият българин, интересуващ се от история.
"История на Русия IX-ХVIII в." на проф. дин В. И. Моряков носи всички достойнства на историческата школа на Московския държавен университет "Ломоносов." Строго спазване на принципа на историзма, последователност в изложението, анализ на историческите явления и т.н. Редакторската намеса е преди всичко за адаптиране на текста и за улеснение на българския читател.
Също така тя се налага и за тълкуване на някои специфични термини, а също и в страниците, където авторът включва моменти от българската история.