Цивилизацията. Нова история на западния свят - Роджър Осбърн

Цивилизацията. Нова история на западния свят
Автор: Роджър Осбърн
Обем: 544 стр.
Формат в мм.: 165х235
Издател: ИК "Прозорец"
Мека подвързия
Дата на включване: 2009-02-13
Нашата цена: 26.39 лв
 

След атаките на 11 септември 2001 година западните лидери твърдят, че светът е в състояние на постоянна "борба за цивилизацията".

Но какво разбираме под цивилизация? Ние вярваме в западната традиция на откритост и свобода, която създаде добър живот за милиони хора и култура с огромна дълбочина и творческа мощ. Историята на нашата цивилизация обаче е пълна и с неописуема бруталност – срещу всеки Леонардо се изправя по един Мусолини, всяка Бетховенова симфония звучи около един концентрационен лагер, пред всяка сграда от типа на "Крайслър Билдинг" се извършва масово клане в стил Ми Лай. Как бихме могли да защитим цивилизация, чиито предимства са толкова съмнителни и спорни?

С тази смела като начинание и важна като значимост книга Роджър Осбърн доказва, че можем да разберем цивилизацията си, само когато преосмислим своето минало, като се изправим лице в лице с цялото му величие и блясък, без да забравяме и всички негови катастрофи. Преброждайки го надлъж и нашир и отразявайки изчерпателно случилото се, "Цивилизацията" ни разказва историята на западния свят от мига, в който се е зародил, до наши дни. Като обединява в едно пътищата, изминати от империите, изкуството, философията, науката и политиката, "Цивилизацията" обхваща събития и хора от историята на западния свят, превърнали се в съдбоносни - от обсадата на Троя до посланието от Гетисбърг, от Карл Велики до Европейския съюз, от Аристотел до Айнщайн, и от Джото до Джон Форд.

Цивилизацията – това е историята, която всеки разказва на другия до себе си, за да можем да намерим заедно нашето място в този свят и за да оправдаем поведението си. В последните няколко десетилетия за мнозина граждани на Запада тази история все повече губи от блясъка си, тъй като тя се разведе с реалността. Роджър Осбърн, обаче, кове нова история на миналото. Тя предизвиква и насърчава, едновременно. А когато в световната история настъпи време, пълно с опасности и несигурност, задължително става да се прочете тази брилянтна книга.