Конспирацията на Медичи. Най-големите кражби на произведения на изкуството - Питър Уотсън, Чечилия Тодескини

Конспирацията на Медичи. Най-големите кражби на произведения на изкуството
Автор: Питър Уотсън, Чечилия Тодескини
Обем: 488 стр.
Формат в мм.: 130х200
Издател: ИК "Унискорп"
Мека подвързия
Дата на включване: 2009-02-17
Нашата цена: 14.56 лв
 

Питър Уотсън е известен в Европа и САЩ разследващ журналист и публицист в областта на културата, получил образованието си в университетите в Дърам, Лондон и Рим. Пише предимно за пазара на изкуството за “Ню Йорк Таймс”, за лондонския “Сънди Таймс”, “Обзървър” и “Ивнинг Стандарт”.
През 1997 г. е назначен като изследовател в Института по археологически изследвания “Макдоналд” към Кеймбриджския университет.
Автор е на книги за психология, изкуство и света на изкуството. Творбите му “Конспирацията Караваджо, от Мане до Манхатън” и “Сотбис: Историята отвътре”, са послужили за сценарии на телевизионни програми.
Уотсън получава достъп до хиляди документи, снимки на антични ценности и други изобличаващи трафика на антики доказателства, събирани в продължение на 10 години от италианската прокуратура. Въз основа на тях създава вълнуващ документален трилър, който на моменти надминава и холивудската изобретателност, с тази разлика, че в него всички лица и факти са истински, а не измислени.
За "Конспирацията на Медичи" Питър Уотсън е удостоен с годишната награда “Бийм” на Организацията SAFE (Saving Antiquities For Everyone) – международна неправителствена организация с идеална цел опазване на античното културно наследство на човечеството.

Уотсън разголва отблъскващите пипала на незаконната търговия с антики – като се започне с крадците и иманярските разкопки, премине се през водещите аукционни къщи и се стигне до най-големите световни музеи…
“Гардиън”

Чечилия Тодескини е изследователка и преводачка, работи за BBC, ITV, CBS и NBC. Отразявала е папски конклави, както и големи процеси срещу мафията.

Авторите определят “Конспирацията на Медичи” като “незаконно пътуване на плячкосани антични предмети от грабители в Италия и на Балканите до най-големите музеи в света” и като книга за изкуството, големите страсти, които то поражда и престъпленията, до които те могат да доведат.

Ценители и престъпници в битка за антики
Как иманяри по контрабандни канали снабдяват с крадени антики най-големите музеи

Скандални разкрития за световна конспирация, в която са замесени археолози, реставратори, артдилъри, служители на аукционните къщи “Сотбис” и “Кристис”, музейни уредници от “Метрополитън” и “Гети”. Мозъкът на организираната престъпна мрежа за незаконна търговия с антични предмети на изкуството, включително и от България, е Джакомо Медичи. Италианските карабинери разследват кражбата на ценни вази, изнесени от музей, и ги откриват в басейна на контрабандист на предмети на изкуството, който живее в Германия. Полицията намира и неговия архив с описани сделки и дилъри. “Хартиената следа” води до склад на фирма на италианския търговец Джакомо Медичи в Женева. При обиск на склада са намерени около 4000 плячкосани антични предмети и снимки на още няколко хиляди. Медичи е дясната ръка на Робърт Хехт, наследник на заможно американско семейство, ценител на антиките, с чието посредничество незаконно придобитите ценности стигат до колекциите на американски любители на изкуството, аукциони, Бостънския музей на изящните изкуства, Британския музей, Берлинския музей за класическо изкуство, музеят “Михо” в Япония…
През последните трийсет години по каналите на тази конспирация само от Италия са изнесени ценни предмети за над 500 милиона щатски долара, като за целта отлично организираните иманяри са разкопали и ограбили близо 100 000 антични погребални съоръжения – от обикновени гробове до прочутите етруски многокамерни гробници.
Пред читателя авторите разкриват добре разработена и функционираща от десетилетия световна мрежа за износ и търговия с антични ценности, разпростряла пипалата си до Индия и Япония на изток, през целия Близък изток и Западна Африка, за да достигне древните културни центрове на американския континент. От нея не са пощадени и балканските държави, в това число и България. Какво по-красноречиво доказателство за това от появилата се неотдавна на търга на “Кристис” сребърна чиния от т.нар. Пазарджишко съкровище?!
Джакомо Медичи е осъден на десет години затвор и изплащане на обезщетение в размер на 16 милиона евро по обвинения за укриване на археологически находки, нелегален износ и конспирация. Съдебните процеси по "Конспирацията на Медичи" продължават.
За разлика от България, тези процесите са широко огласени и коментирани както в Италия, така и в другите европейски страни, замесени в нея. Сред намерените и описани произведения на античното изкуство има и редица предмети от България. У нас епизодично само се споменава за иманярски прояви, намерени на чуждестранния пазар с антики български предмети, стигнали до аукциони и толкова. Няма следствие, няма разкрития, няма процеси, естествено няма и осъдени, а по информация, потвърдена от Нийл Броуди, директор на Изследователския център по антична история в Кеймбридж, Великобритания, България е изпреварила дори Италия и Гърция като основен доставчик на ценни предмети от древността.
Неотдавна Питър Уотсън участва, отново под прикритие, в разследване на гръцки журналисти, които се добират до сходни организирани групи за нелегален износ на антики от територията на южната ни съседка. Не е ли време и у нас някой да се заинтересува от специалния Отдел за защита на културното наследство към италианската полиция, или пък да потърси контакти с единствения по рода си в света Научен център за изследване на незаконно придобитите антични предмети към Кеймбриджкия университет?
Наред с чисто полицейския и съдебен екшън в документалния трилър изключително ценна е богатата информация за самите предмети, обект на незаконна търговия, поднесена по начин, разбираем и интригуващ за неспециалисти.
След тези крещящи разкрития на верижна корупция светът на търговията и колекционирането на антични ценности вече никога няма да бъде същият.