Истината за атентата срещу Йоан - Павел II - Румяна Угърчинска

Истината за атентата срещу Йоан - Павел II
Автор: Румяна Угърчинска
Обем: 424 стр.
Формат в мм.: 140х220
Издател: ИК "Милениум"
Мека подвързия
Дата на включване: 2009-03-06
Нашата цена: 13.75 лв
 

На 13 май 1981 г. на площад „Св. Петър" в Рим отекват изстрели. Папа Йоан-Павел II рухва пред очите на хилядното множество. Така се слага началото на най-острия пропаганден сблъсък в Студената война между Изтока и Запада и на най-голямата загадка на столетието.
Кой и защо организира покушението? Кой е насочвал и подпомагал терориста Али Агджа? Колко са били стрелците? Два или три изстрела? Кой създаде „българската следа"?
Дори четвърт век по-късно тези въпроси са опасни. Много от участниците в събитията са убити или починали при съмнителни обстоятелства, други предпочитат да забравят, а архивите и на Изток, и на Запад са все така скрити зад седем печата.
В търсене на отговорите френската журналистка от български произход Румяна Угърчинска пътува до Рим и Истанбул, София и Вашингтон, Франкфурт и Анадола, среща се с бивши и настоящи агенти на ЦРУ, КГБ, ДС, на френските и италианските служби, с магистрати и мафиоти, с духовници и терористи. Записва сензационни изповеди и се сдобива с експлозивни документи. Нейното смело и обективно разследване, напрегнато и увличащо като трилър на Гришам, но с истински герои, хвърля за първи път ярка светлина върху един грандиозен заговор, в който България изглежда е избрана за изкупителна жертва на могъщи сили от двете страни на Желязната завеса...

Румяна Угърчинска е разследващ журналист. Преподава в Парижкия институт по криминология. Сътрудничи на големите френски печатни и електронни медии. Автор е на издадените във франция книги „КГБ и компания на щурм към Европа" (2005), „Истината за атентата срещу Йоан-Павел II" (2007) и „Газовата война. Заплахата от Русия" (2008).