Големият сън. Колекция романи - Реймънд Чандлър

Големият сън. Колекция романи
Автор: Реймънд Чандлър
Обем: 240 стр.
Формат в мм.: 125х200
Издател: ИК "Унискорп"
Мека подвързия
Дата на включване: 2009-03-13
Нашата цена: 12.74 лв
 

Първият роман на Чандлър на седемдесет години.

Реймънд Торнтън Чандлър е роден на 23 юли 1888 г. в Чикаго, но през 1895 г. родителите му се развеждат и той се мести в Англия. През 1907 г. получава британско гражданство. Започва работа първо в Адмиралтейството, а по-късно и като журналист. Именно по това време публикува стихове в късноромантичен стил.
След няколко години се връща в САЩ, където учи счетоводство. През 1917 г. се записва в канадската армия и воюва във Франция. След сключеното примирие Чандлър се премества в Лос Анджелис. През 1932 г. е назначен за вицепрезидент на петролна компания, но акохолизмът му изиграва лоша шега и той губи добре платената си работа. Тъй като има нужда от доходи, авторът е принуден да пише жълта литература.
През 1933 г. публикува първия си криминален разказ, а през 1939 г. (вече 51-годишен) излиза и първият му роман Големият сън. Книгите му са приети много радушно и през 40-те години на ХХ в. Чандлър започва да пише и сценарии в Холивуд.
През 50-те години обаче здравето и психическото състояние на писателя се влошават и той прави опити за самоубийство. Умира от пневмония на 26 март 1959 г. в Калифорния.

Реймънд Чандлър оказва голямо влияние върху развитието на световната криминална литература. Той е признат от редица именити критици и писатели, сред които са Одън, Ивлин Уо и Ян Флеминг. Писателят изгражда свой оригинален, ярко изразен и ясно различим стил. Подобно на други световноизвестни криминални автори (като Агата Кристи и Артър Конан Дойл) и той създава меланхоличен и морален персонаж – главно действащо лице в романите му. Това е частният детектив Филип Марлоу.

Филип Марлоу е гениален детектив, способен да намери изход от лабиринта на всяко престъпление, виртуоз на пистолета и незабравимите лафове, професионален пияч, покорител на женски сърца и самотник в безмилостен свят.

Бях спретнат, чист, избръснат, трезвен и хич не ми пукаше дали някой знае за това. Изглеждах точно така, както трябва да изглежда добре облечен частен детектив. Бях дошъл на посещение при четири милиона долара. Така започва Големият сън – случай на изнудване, при което следата води от милионери до хазартни измамници, обиграни бандити, порочни красавици, порнография, разглезени богаташки и убийци. Работа точно по вкуса на Марлоу. Легендарното ченге разрешава изкусно заплетената смъртоносна интрига с характерния си неповторим стил.

С Марлоу презираме висшето общество, защото вони на фалш.
Реймънд Чандлър