Смисълът на литературознанието - Панко Анчев

Смисълът на литературознанието
Автор: Панко Анчев
Обем: 256 стр.
Формат в мм.: 150х220
Издател: ИК "Захарий Стоянов"
Твърда подвързия
Дата на включване: 2009-03-20
Нашата цена: 13.65 лв
 

И книгите на литературоведите са автобиографични и разказват личен сюжет, свързан с личен опит и лична съдба. Литературоведските книги са друг тип социални романи, пресъздаващи пълнотата и разнообразието на действителността и мястото на човека в нея. Те са важно свидетелство на времето, в което са писани и издавани, и от тях можем много да научим - стига, разбира се, да ги четем вярно и съобразно тяхното съдържание и характер.

Книгата „Смисълът на литературознанието" е опит да се покаже тази човешка дейност в друга светлина, като се доближи литературознанието до литературата и изкуството и се видят в неговата същност качества, които обикновено не се забелязват. А не се забелязват, защото литературознанието се възприема само като наука, отдалечена от своя предмет, несвързана с него чрез родство по кръв.

Литературознанието е познание не само за литературата, но преди всичко на живота чрез литературата. И тази книга прави опит да открие как става това, на каква цена и доколко това познание е достоверно и надживяващо времето.