РИЦАРЯТ ТАМПЛИЕР: Кралство в края на пътя - Ян Гиу

РИЦАРЯТ ТАМПЛИЕР: Кралство в края на пътя
Автор: Ян Гиу
Обем: 448 стр.
Формат в мм.: 130х200
Издател: ИК "Персей"
Мека подвързия
Дата на включване: 2009-04-22
Нашата цена: 13.64 лв
 

Заключителният роман от знаменитата трилогия за рицаря тамплиер, преведена в десетки страни и продадена в милионни тиражи, неслучайно определяна като най-значимото произведение в жанра на историческия роман пред последните години. Блестящо повествование, разказващо за събития от XII век, за възвишени идеали, силни чувства и зловещи интриги.

По трилогията е заснета най-скъпата кинопродукция, правена в Европа. За осъществяването й усилията си обединяват няколко европейски кинематографии – Швеция, Англия, Германия, Дания, Норвегия и Финландия. В продукцията участват популярни актьори като Венсан Перес („Фанфан Лалето”, „Кралица Марго”), легендарната Биби Андершон (спечелила много световни награди за участието си във филми на Бергман), Стелан Скарсгард и др.

Заради интриги и борба за власт любовта на Арн и красивата Сесилия е осъдена на 20 години раздяла. Той е изпратен на кръстоносен поход като рицар тамплиер в Светите земи, а тя е затворена в манастир, където е измъчвана жестоко. Но любовта им оцелява, независимо от времето и разстоянието. Арн се завръща у дома, за да се ожени за Сесилия и да помогне за обединението на враждуващите благороднически родове и мира в своята родина. Най-близкият му приятел Кнут е крал, а негов наместник е Биргер Бруса, чичото на Арн. Но те имат други планове за рицаря тамплиер и любимата му. Арн трябва да се ожени за дъщеря на вражеския род на Сверкерите, а Сесилия да стане игуменка, защото само така думата й може да тежи пред папата. На смъртното си легло майка Рикиса, която е измъчвала безмилостно затворените в манастира й Сесилия и бъдещата кралица Бланка, е заплела нова интрига, като е „изповядала”, че Бланка е станала монахиня, но след това се е омъжила за крал Кнут. Следователно бракът и децата й, родени в него, са незаконни. Тази интрига поставя под съмнение легитимността на наследниците на престола – синовете на Кнут и Бланка. Сесилия, която е свидетел на събитията в манастира, знае истината, че Бланка никога не е била монахиня. Но думата й няма тежест, защото е жена, а и всички знаят, че е най-близката приятелка на кралицата. Но Бланка решава да се отплати за всичките жертви, които Сесилия е правила за нея. Двете провеждат хитър план, в който заплитат и архиепископ Петър, в резултат на което бракът на Арн и Сесилия е благословен. Двамата най-после са венчани лично от архиепископа и в присъствието на краля и кралицата. Със себе си Арн е довел от Светите земи мъже от различни националности – сарацини, арменци, англичани... Те носят със себе си знания и култура, които са предвестник на едно ново време в Европа. Двамата сарацински лекари успяват да вдигнат на крака претърпелия удар баща на Арн. Майстори стъклари, строители и оръжейници предават тайните на изкуството си на местните хора, изобретатели измислят как да превърнат течащата вода в енергия за млене на жито и рязане на дървесина. Арн е донесъл от Йерусалим и злато. Това е златото, отказано да бъде прието от Ричард Лъвското сърце, който жертва живота на хиляди хора. Лидерът на сарацините Саладин го дава на Арн. В родината си тамплиерът използва златото, за да построи църква и да превърне родовото си имение в непревзимаема крепост. Години наред в родината му цари мир, но Арн усеща, че дебне война – въпрос на време е династията на Сверкерите да поиска да си възвърне трона с помощта на съюзниците си от Дания. Използвайки военния си опит и знания, Арн създава армия, готова да се изправи срещу тях. В славната последна битка той побеждава нашествениците, но е тежко ранен и се връща у дома, където умира в ръцете на любимата си Сесилия. Арн не доживява да види обединеното кралство, но неговото дело е продължено от внука му, който осъществява мечтата на дядо си и създава страната, която днес е известна като Швеция.

За автора

Репутацията на писател от световна величина Ян Гиу си спечелва с трилогията си „Рицарят тамплиер” и поредицата си шпионски трилъри с главен герой Карл Хамилтън, която скоро предстои да излезе и на български. След Астрид Линдгрен Гиу е най-известният и тиражиран шведски писател в света, като в момента той продава повече книги от авторката на “Пипи Дългото чорапче” и “Карлсон, който живее на покрива”. Роден е на 17. 01. 1944 г. в градче край Стокхолм. Баща му е французин и работи в посолството в Швеция. Майка му е от норвежки произход. Дядо му дълго време е бил френски посланик в Хелзинки, Финландия. Има трудно детство, изключван е често от училище заради физически тормоз над съучениците си. А самият той е бил малтретиран от садистичния си баща. Всичко това писателят разказва в автобиографичния си роман „Зло”, екранизиран през 2004 г. и отрупан с награди, в това число и с номинация „Оскар” за най-добър чуждоезичен филм. Започва кариерата си на писател успоредно с тази на разследващ журналист, работи за няколко вестника и списания, както и за телевизията. От 1971 г. до днес е написал близо 40 романа, преведени на повече от 20 езика. Само в Швеция тиражите на трилогията му надхвърлят 6 млн. екземпляра. Първият роман излиза през 1998 г., а последният – през 2000 г. Девет години по-късно трилогията на Ян Гиу е явление от световна величина. Ян Гиу е бил член на тайна разузнавателна организация през 1973 г. Във връзка с това е осъден за шпионаж и лежи десет месеца в затвора. Освен като писател, днес той е известен политически журналист и независим коментатор на текущи събития, особено на конфликтите в Близкия Изток и разни вътрешни проблеми. Той критикува начина, по който Съединените щати водят война срещу тероризма, израелската политика по отношение на палестинците и шведската служба за сигурност. Автор е и на поредица исторически документални филми за тамплиерите. Критици и читатели сравняват поредицата шпионски трилъри с главен герой Хамилтън с романите за Борн от Робърт Лъдлъм и за Джеймс Бонд от Ян Флеминг. Но Ян Гиу отново предлага нещо различно и оригинално – шпионските му романи ни най-малко не са копия на вече популярни чужди бестселъри, а въздействаща, спираща дъха проза, изпълнена с много напрежение и сюжетни обрати.