КГБ на власт: Системата Путин - Тиери Волтон

КГБ на власт: Системата Путин
Автор: Тиери Волтон
Обем: 256 стр.
Формат в мм.: 145х210
Издател: ИК "Фама"
Мека подвързия
Дата на включване: 2009-04-25
Нашата цена: 12.74 лв
 

СССР вече не съществува, комунизмът е минало, но наследниците на КГБ властват като господари в Москва. Владимир Путин, бивш офицер от тайните служби, е в края на втория си мандат, но нито той, нито неговите сподвижници имат намерение да изпуснат юздите. Как се е стигнало дотук?

30 години по-рано оглавяващият КГБ Юрий Андропов прави опит да реформира Съветския съюз, който върви към гибел. Планът му се проваля. Но неговите питомци не губят почва под краката си и въпреки разпада на системата, въпреки привидната демократизация по времето на Борис Елцин, не спират да се домогват до командните лостове. При Путин вече ги владеят изцяло. Зловещ ред е въдворен в огромната нация и негови белези са потъпканите свободи, обузданите медии, мълчанието, наложено на опозицията, могъществото на свързаните с политиците и държавниците олигарси. И хората в сянка, които дърпат конците.

Тиери Волтон разшифрова събитията през възловите години и разнищва “системата Путин”, при която властолюбие и сребролюбие се съчетават не само помежду си, но и с върховен цинизъм. И от този безмилостен анализ изниква основният въпрос: трябва ли светът отново да се страхува от Русия?

ТИЕРИ ВОЛТОН (1951) е историк, журналист, публицист, политически коментатор и университетски преподавател по история на студената война. Той е сред най-авторитетните анализатори на комунистическата система, на която е посветил няколко труда, преведени на множество езици. “КГБ на власт” (2008) е последната му книга.