Рисувани мисли -

Рисувани мисли
Автор:
Обем: 92 стр.
Формат в мм.: 140х210
Издател: ИК "Изток Запад"
Мека подвързия
Дата на включване: 2009-05-07
Нашата цена: 9.10 лв
 

Добре дошли в света на Хайга, кратки рисунки и фотографии вдъхновени от хайку стиховете. Терминът хайга, в буквален превод означава „хайку рисунка”: „хай” - от хайку и „га” на японски - картина. Днес много творци използват фотографията, вместо традиционните картини за хайга. В такива случаи може да се говори за „фото хайку”.

Хайгата е неформално изкуство. Обикновено изображенията са малки и подобни на скици или графики, но граматиката на изобразителното изкуство и фотографията, като цяло се прилагат в хайгата. Въпреки подчинението на тези норми хайгата е и носител на нещо уникално, а иммено събирането на стих и изображение в едно платно. Този ефект е демонстриран по особено красив начин при традиционните хайги (с мастило и четка).
Хайку стихът създава собствен малък свят - със собствени норми, граматика и начин на въприемане. Картините и фотосите, правят същото. В хайга, тези два свята съществуват заедно в хармония. Предизвикателството пред артистите, занимаващи се с хайга, е да намерят начин да съберат тези два свята по начин, позволяващ да се покаже най-доброто от двете страни.