Избрани стандарти на антидискриминационното право - Маргарита Илиева

Избрани стандарти на антидискриминационното право
Автор: Маргарита Илиева
Обем: 160 стр.
Формат в мм.: 130х200
Издател: ИК "Сиби"
Мека подвързия
Дата на включване: 2009-05-31
Нашата цена: 10.00 лв
 

Тази селекция европейски, международни и сравнителноправни стандарти на антидискриминационното право е помагало за юристи практици – адвокати, съдии, които имат потребност от наднационални източници, за да тълкуват Закона за защита от дискриминация и да обосновават доводите или решенията си по дела по него. Книгата представя богата съдебна практика и норми на европейското и международното право, като текстовете са превод на авторката.

Подбраните източници осветляват някои от основните институти на антидискриминационното право: прехвърлянето на тежестта на доказване, каузалната връзка между защитен признак и сравнително ощетяване при пряка дискриминация, обективното оправдание за несъразмерно засягане при непряка дискриминация, изключението за съществено и определящо професионално изискване, разумното пригаждане за хора с увреждания, подбуждането към дискриминация, сексуалния тормоз, позитивните мерки и мн. др. Стандартите на антидискриминационното право са отправна точка за анализ и оценка на българската правораздавателна практика по Закона за защита от дискриминация и подредбата им следва поредността на законовите разпоредби.

Подборът на стандартите отразява ключови проблеми и предизвикателства на юриспруденцията по Закона за защита от дискриминация, анализирани в останалите издания от поредицата “Антидискриминационно право в България: стандарти и практика”.