Законът на насилието. Арести, следствия и съдебни процеси на български писатели - Никола Първанов

Законът на насилието. Арести, следствия и съдебни процеси на български писатели
Автор: Никола Първанов
Обем: 426 стр.
Формат в мм.: 165х230
Издател: ИК "Славена"
Мека подвързия
Дата на включване: 2009-07-30
Нашата цена: 9.01 лв
 

Тази книга би могла да се нарече „Поглед в миналото". Тя ни връща в историята. От Възраждането до нашето съвремие. От началото на деветнайсети почти до края на двадесети век. Пред погледа ни минават епизоди от борбите на българския народ за самостоятелна църква, национална независимост, свобода и демокрация. Пораждат се конфликти и сблъсъци с гръцката патриаршия и духовенство, султана и турската власт, монарха и българските правителства, държавата.
Челно място в тези събития заема българският писател - от книжовници, белетристи, драматурзи, сатирици, поети, публицисти до критици и теоретици. Срещу тях се използват всички средства на насилие: принуда, преследване, разследване, обиски, конфискации, арести, заточения, интерниране, затваряне, следствия, съдебни процеси, инквизиции и физическо унищожение.
Списъкът на репресираните български писатели съдържа духовници и революционери, народни будители и родолюбци, участници във въстания и въоръжена борба, борци срещу неправдата, опозиционери.
Различни по убеждения и съдба, като общественици и писатели, като хора, но преди всичко българи.
Предмет на книгата са петдесет и две имена - български писатели за времето от Софроний Врачански до Георги Марков. Наказвани, преследвани и репресирани от гръцката патриаршия, турска и българска власт.