Месия - Гор Видал

Месия
Автор: Гор Видал
Обем: 272 стр.
Формат в мм.: 145х215
Издател: ИК "Фама"
Мека подвързия
Дата на включване: 2009-08-02
Нашата цена: 12.74 лв
 

Харизматичният Джон Кейв е един от многото проповедници, подвизаващи се в САЩ. Учението му – че смъртта е далеч за предпочитане пред живота – първоначално набира малцина последователи. Ала когато бива подпомогнато от масирана телевизионна кампания и подплатено от „теология”, сътворена от историка Юджийн Лутер, посланието на Кейв завладява тълпите и полага основите на нова религия, която бързо взема връх над християнството и исляма. Събитията съвсем излизат от контрол, когато теорията за „доброволната смърт” се превръща в доктрина и дневен ред за печелещата милиони корпорация на Кейв...

„Месия” е ужасяващо убедителна творба, смесица от сатира и пророчество. Видал обръща наопаки християнската митология, за да създаде религия, базирана на смъртта; но плашещото в случая е това, че ни кара да повярваме не само в способността на западната цивилизация да се примири с подобна религия, но и с по-лошото – да я сътвори.
Елизабет А. Лин

„Месия” има едно качество, което обикновено липсва в антиутопичните романи – внушението, чувството, че описаните случки по своята същност са истинни.
Деймън Найт

С изобретателност и остроумие Гор Видал се присмива на човешкото лековерие и глупост. Резултатът е брилянтна сатирична фантазия.
Sunday Times