Руски поети - Петър Велчев

Руски поети
Автор: Петър Велчев
Обем: 320 стр.
Формат в мм.: 150х210
Издател: ИК "Захарий Стоянов"
Твърда подвързия
Дата на включване: 2009-08-12
Нашата цена: 13.65 лв
 

Известният поет, литературен критик и преводач на поезия Петър Велчев е завършил испанска и българска филология и философия в Софийския университет. Доктор по филология (1979) и старши научен сътрудник в Института за литература при БАН.
За първи път публикува през 1966 г. Автор е на дванадесет стихосбирки. Негови творби са включени в няколко десетки антологии на българската поезия у нас и в чужбина. Автор е на множество литературоведски очерци, студии и литературно критически статии. Преводач на стихове от испански, немски, руски, френски и латиноамерикански поети.
Член е на Съюза на българските писатели, на българския ПЕН център, член-учредител на Съюза на преводачите в България, член на Международната асоциация по компара- тивистика.
Удостоен е с редица отличия, между които: Награда за високи творчески постижения и принос в развитието на бълга- ро-руските културни връзки „Золотая муза", Възпоминате- лен почетен знак „Мигел де Сервантес", Национална литературна награда „Димчо Дебелянов", Награда на Съюза на пре- водачите за цялостно творчество.
Книгата „Руски поети" съдържа 158 стихотворения на 20 автори: от Лермонтов и Пушкин до Пастернак и Есенин. Това е първата българска антология на руската лирика - дело на един преводач, - отличаваща се с голям исторически обхват (от ХУ111-Х1Х до средата на XX век) и снабдена с обстоен коментар. Затова, наред с художествената си стойност, тя може да служи и като своеобразно въведение в руската поезия