Поетът срещу художника. - С. Кормилицин

Поетът срещу художника.
Автор: С. Кормилицин
Обем: 360 стр.
Формат в мм.: 130х200
Издател: ИК "НСМ Медиа"
Мека подвързия
Дата на включване: 2009-08-20
Нашата цена: 14.56 лв
 

Казват, че ако съдбата беше разменила местата на Сталин и Хитлер, историята едва ли щеше да забележи рокадата. Защото Йосиф Джугашвили и Адолф Шикългрубер си приличат като огледални отражения - и в детството им, и в юношеските им копнежи и разочарования, и в радикалните им амбиции за преустройство на света, и в поведението им като диктатори съществуват безброй сходни ситуации.

Синът на грузинския обущар и наследникът на австрийския чиновник са надарени с достатъчно качества, за да спечелят световна слава, без непременно да се стремят към върховете на властта. Младият Адолф е добър художник. Младият Йосиф е талантлив поет. Но художникът така и не се прославя. А поетът сам се отрича от собствените си стихове. Ами ако Шикългрубер и Джугашвили не бяха избрали политическата кариера, а бяха тръгнали по пътя на изкуството. Докъде щяха да стигнат?

Това е книга за двама мъже, реализирали предела на мечтите си. В чисто личен план обаче те са нещастни. Авторът разкрива не само интригите им, свързани с овладяването на властта, но и онези епизоди от биографиите им, които съзнателно са премълчавани. Така се раждат тези блестящи психологически портрети, в които Сергей Кормилицин развенчава ред митове и откровени лъжи за живота и смъртта на двамата най-кървави диктатори в човешката история.