Пътешествието „Одисей“ - Тим Северин

Пътешествието „Одисей“
Автор: Тим Северин
Обем: 352 стр.
Формат в мм.: 140х210
Издател: ИК "Сиела"
Мека подвързия
Дата на включване: 2009-08-23
Нашата цена: 21.50 лв
 

„Пътешествието „Одисей“ поставя една от загадките, чийто отговор човечеството търси от векове – пълна измислица ли е историята на Омир за Одисей? Наистина ли легендарният Одисей е направил своето пътешествие след обсадата на Троя? И ако е така, къде точно е срещнал невероятните създания като Цирцея, магьосницата, превърнала моряците в прасета, или сирените, които се опитват да прелъстят пътниците с песните си? Съществували ли са в действителност Сцила и Харибда и циклопите?

Като в истинска детективска история Тим Северин с копие на галера от Бронзовата епоха поема по следите и стига до изумителни решения на тази загадка. Според легендата цели девет години Одисей пътува към Итака и историци и археолози от векове се опитват да разберат дали това се е случило в действителност. Всяко от местата, споменати от Омир, е разчетено по различен начин и няма двама изследователи, които да са единодушни по който и да е от въпросите.

Сега за първи път описанието за пътуването е подложено на практическа проверка с копие на галера от времето на Одисей по начина на древните мореплаватели. Резултатът е поразителен. Тим Северин преобръща наопаки ортодоксалните теории и след поредица от открития успява да определи мястото на Блуждаещите скали, пещерата на легендарните циклопи и да даде ясни отговори на още десетки въпроси.