Големите стъпки - Хамънд Инис

Големите стъпки
Автор: Хамънд Инис
Обем: 332 стр.
Формат в мм.: 130х200
Издател: ИК "Сиела"
Мека подвързия
Дата на включване: 2009-08-31
Нашата цена: 10.32 лв
 

За развлекателното, занимателно четиво е запазено видно място на съвременния литературен пазар. Един от вечните корифеи в този жанр е Хамънд Инис, който пише за пътешествия в далечни страни, за приключения и преживявания на хора, попаднали в необичайни и екстремни ситуации. Истинското му име е Ралф Хамънд. Роден е на 15 юли 1913 г. в английското графство Съсекс. Интересът и увлечението му към география и литература датират от 30-те години на 20. век. Като участник във Втората световна война майор Хамънд обикаля цяла Африка, докато се присъедини към своята част, воюваща с германските дивизии в Либийската пустиня.
След войната Хамънд Инис се посвещава изцяло на писателска дейност. Публикува романите си Живи и Мъртви, Мината убиец, Белият юг и Самотният скиор, донесъл му световна известност. Следват книгите Плодовете на пътуването, Скандинавия, Море и острови, Хамънд Инис ни запознава с Австралия.

Големите стъпки е класически, майсторски написан трилър, предизвикващ възхищение и ужас. Той е красив като филм за екзотична Африка, неосъществена любов, високи идеали и криминални престъпления. Но и жесток като филм за умиращи от глад африканци, беззащитни животни, подивели за печалби двуноги и смърт на невинни хора, прегазени от отчаяно стадо слонове... Това са проблемите за екологията и политическите злоупотреби с нея в една част от света, едновременно екзотична и опустошена.
Отдавна е известно колко безчувствени са хората към природата и колко дълбоко спотаен във всеки от нас е инстинктът на първобитния ловец да убива. Но въпреки това не сме склонни да се променим...