Немска романтична поезия -

Немска романтична поезия
Автор:
Обем: 142 стр.
Формат в мм.: 145х200
Издател: ИК "Ваньо Недков"
Мека подвързия
Дата на включване: 2009-08-31
Нашата цена: 7.28 лв
 

Книгата няма претенции да представя в цялост творчеството ни немските романтици, тъй като то е доста значително и обхваща почти четири века в историята на немската литература. Направен е подбор на стихотворения от най-изтъкнатите поети от XVIII и XIX век, чиито творби не само завладяват читателя с искреността и красотата си, но са били вдъхновение и на някои немски музиканти от епохата на романтизма като текст на техни песни. Например Роберт Шуман е създал песни по стихове на Йозеф фон Айхендорф, които и до днес остават перли в немската романтична музика.

Макар да знаем, че поезията е елитарно четиво и малко хора биха дали пари, за да си купят тази книга, все пак искаме да направим опит да внесем малко красота в нашия прагматичен свят с нещо по-различно, по-топло и проникновено, каквото е романтичната поезия.

Преводачката Деспина Хаджиева има вече опит в тази област с издаването на своя превод на поезията на Ерих Кестнер, която не беше превеждана досега у нас и намери много добър прием сред читателите.

Надяваме се същото да се случи и със стихотворенията на немските романтици, които преди много години са били превеждани у нас, но по-късно са забравени за дълъг период от време, поради историческите събития от недалечното ни минало.