Градове и други острови - Станислава Станоева

Градове и други острови
Автор: Станислава Станоева
Обем: 128 стр.
Формат в мм.: 130х200
Издател: ИК "Жанет 45"
Мека подвързия
Дата на включване: 2009-09-06
Нашата цена: 6.23 лв
 

Стиховете в тази книга на пръв поглед могат и да ви смутят – няма пунктуация, няма главни букви... Привидно това е един от онези досадили ни вече ръкописи, които повече приличат на главоблъсканици и единственото им послание към света и хората в него е „Виж колко съм оригинален и умен!“ Но щом започнеш да четеш стиховете на Станислава, се оказва, че не искаш това пътуване да свършва, защото с нея, развълнуван, потегляш на път и ти. И тук е следващата уловка – многото географски названия биха те подвели да погледнеш на книгата като на поетичен бележник от посетени туристически дестинации... ако не знаеш какъв е поводът на тръгването и каква е целта на пътуването.

Всяко едно стихотворение в тази прекрасна книга проглежда в съдбата ни на човеци – тук, във Верона или Кайро, на пл. Трафалгар или на Принцовите острови, в Дубровник или Венеция, Керамоти, Тоскана, пустинята, Адриатика... – и ни връща към въпроси, които все по-рядко си задаваме, кара ни да мислим, преживявайки. Тъкмо това е и най-големият успех на авторката, за която не съществуват неща и понятия с главни букви – по простата причина, че всичко е едно и еднакво важно. И която със заразяваща ведрост ни води из кръговете на съвременния рай.

София Несторова

СТАНИСЛАВА СТАНОЕВА е родена в Пловдив. Завършва специалност „Българска филология“ в ПУ „П. Хилендарски“. Автор на стихосбирките „Смъртта на палача“, 1999 (Национална награда за първа поетична книга в конкурса на Шуменския университет, 2000) и „Полет в камъка“, 2003.
Нейни стихове са преведени на турски език и са включени в международен балкански сборник, посветен на Истанбул (2007). Участие в два поетични сборника на младата пловдивска поезия – „Друга вода“ и „6 + 6“, в няколко виртуални библиотеки.
Удостоена е с Почетен знак от първия Национален конкурс „SMS поезия“ (2004), с награди от Международния конкурс „Мелнишки вечери на поезията – 2007“, от Националните конкурси „Пловдив – Младост 2007“, „Магията любов“ (Казанлък, 2008), „В полите на Витоша“ (София, 2008) и др.
Член е на Пловдивска поетическа академия „Добромир Тонев“, на Форума за литература и хора „Глоси“ и на Дружеството на пловдивските писатели.
Работи като журналист във в. „Новият глас“ – Пловдив.